През февруари твърдяхме, че Олимпийските игри няма да навредят на икономиката на Китай, пише Profinance.ru. „Когато факелът изгасне, Пекин ще продължи да получава злато". И сега твърдим това, казва се в писмо до инвеститорите на Morgan Stanley. Само че вече ни се струва, че изглежда след Олимпиадата съществува риск от снижаване на темпа на икономическия растеж в Китай.

Забавянето, колкото и малко да е то, ще предизвика безпокойството на инвеститорите, което заплашва с усложнение целия регион. Това е „олимпийското проклятие" - от времето на Втората Световна война икономическият ръст на повечето страни-домакини на Олимпийски игри се забавя през следващата година.

Олимпийското проклятие

От 11 разгледани случая след 1956 година само в САЩ в Атланта 1996 е нямало забавяне на икономическия растеж. Особено остро отслабва икономиката на Австралия (1956 г.), Япония (1964 г.), САЩ (1984 г.) и Корея (1988 г.). А Испания през 1993 направо падна в рецесия.

След последните Олимпийски игри в Атина и Сидни, икономическият ръст както на Гърция, така и на Австралия се забави с 1.5% - 2.0% за годината преди и след Олимпиадата. С 4%, 6% или 10% намаляват капиталовите разходи и съвкупните капиталовложения за този период. Това не трябва да предизвиква учудване: в подготовката за игрите се правят по-големи инвестиции, особено в нежилищно строителство и изграждане на хотелски комплекси. Паричните вложения в туризма също се увеличават в хода на провеждането на игрите.

Пекин този път придаде голямо значение на въпроса „престиж", китайците искаха да покажат своята икономика от най-добрата страна. Това изисква огромни парични и времеви загуби, преразпределяне на инвестиции в инфраструктура и друг физически капитал. Всичко това предполага забавяне на темповете на растеж след Олимпиадата.

"Морган Стенли" казва следното за ситуацията в Китай: Ръстът в Поднебесната империя в периода на провеждането на игрите се осъществява по типичния сценарий, но последващото забавяне няма да е толкова силно, както обикновено. Забавяне, а не криза - но регистрирано от вниманието на инвеститорите. „Едва ли цикълът на растеж в Китай ще е по-голям от силата на стопанската активност". Цикълът на стопанската активност на САЩ най-вероятно е в пълна противоположност на цикъла на „олимпийския растеж" на Китай.

Не по-малко важно е и това, че понякога Олимпийските игри се придружават от положителни настроения, стимулиращи консумацията и инвестицията на комерсиални предприятия в области, които нямат пряко отношение към игрите. „След най-високата точка на подема следва спад, докато ажиотажът отива на загуба и всеобщото внимане се превключва на нещо друго".

От друга страна, западната, централната и източната части на Китай се различават значително по отношение на икономическото си развитие и това може да стане стабилизатор за несинхронния ръст на търсенето и ще стабилизира общия ръст.

Валута и БВП

Валутите на страните след домакинство на Олимпийски игри отслабват, изтъкват от Morgan Stanley. Не само затова, те се придържат към мечи настроения по отношение на икономиката и валутите AXJ още от май. Още повече, инвеститорите могат да не направят разграничение между ефекта на игрите в региона и глобалната икономическа криза и отношението им ще бъде отрицателно повлияно по отношение на целия азиатски регион.

Засега има противоречие на това мечешко правило тъкмо в Китай - китайската валута поскъпва вече 12 месеца спрямо долара и даже последното „рали" на щатската валута не проби темпа на поскъпване на юана приблизително с разрешеното от правителството за деня - от 7.6 до 6.8532 на 29 август.

Дори Китай не може да избегне това, че на своето смутено след Олимпиадата икономическо развитие има за фон общото забавяне в страните от Стария континент, Австралия и Япония. Икономиката на Китай все по-силно се интегрира в региона на Тихия океан и общата слабост не може да не й окаже въздействие.

Китайските акции клас „А" паднаха средно с 52.8% от началото на годината. Пазарът на недвижими имоти отслабва. Повишаващият стойността си юан също е повлиял на преработващата промишленост в страната. "По откъслечни сведения", слухът е за рязко увеличаване на броя на банкрутите и за закриване на компании.

Наистина, макроикономическите данни за Китай преди и след Олимпиадата може да са изкривени заради закриването на заводи (отрицателно за растежа) и увеличаването продажбите на дребно (положително за растежа).

Индия и Южна Корея - валутата на Китай продължава да поскъпва спрямо вона и рупията, тенденцията се запазва. В Азия в момента действало правилото „колкото по-висока е ликвидността, толкова по-бързо може да се осъществи изтегляне от пазара". Двете страни са получили огромен приток на капитали през последните години и ликвидността на тях се запазва. Макроикономическите дефицити на Индия могат да ускорят изтеглянето на инвеститори от региона.

Позитивни и негативни прогнози

Официални съвкупни данни засега няма. Счита се, че правителството може да реши да предприеме редица финансови и фискални стимули, ако темповете на растежа бъдат по-ниски от 9%. Дори при отхлабване на монетарната, финансовата и валутната политики, още не е ясно дали темповете на растеж на БВП ще могат да бъдат запазени.

Тогава валутите и другите активи в региона ще се понижават. От май Morgan Stanley се придържат към мечо настроение по отношение на AXJ валутите и считат, че в близко време положението на долара ще се подобри спрямо повечето азиатски валути с изключение на йената.

Забавянето на темповете на икономически ръст в Китай е по-вероятно, отколкото преди половин година, отчитайки влошаването на финансовите условия и влиянието на неблагоприятни вътрешни фактори, изтъкват те. „Отслабване на икономиката на региона най-вероятно ще потвърди нашата прогноза".

Има позитивни прогнози, например на официалното китайско правителство. Според официалната статистика организаторите са спестили $1,9 млрд. от заделените за строителство на инфраструктура. Годишните капиталовложения в Пекин за Олимпийските игри са 1% от инвестициите в страната между 2002 година и 2007 година.

Логиката тук е, че огромната икономическа мощ на Китай му позволява да бъде домакин на грандиозно спортно събитие и Лондон през 2012 година ще е доста затруднен да посрещне китайския стандарт, най-малко по претенции към хубаво време. Коментираше се, че в бъдеще може би само 10 ще са центровете, които ще могат да си позволят Олимпиада и определено Китай е сред тях.

Прогноза на Economist Intelligence Unit от 19 август очаква ръстът на БВП да се забави до 9.8% през 2008 г. и 9% през 2009, до голяма степен благодарение на слабата перспектива за нетния износ. Инфлацията на оптребителските цени в Китай се очаква 6.6% през 2008 г., след което през 2009 г. общият темп на инфлация ще се укроти до 4.4% през 2009.

Енергиен шок

В китайската информационна агенция Синхуа се съобщава следното: Усилията на правителството за по-ефективно енергийно използване на енергията доведоха до понижена консумация на енергия на единица брутен вътрешен продукт (БВП). Консумацията на енергия на всеки 10 000 юана (EUR 994.5) от БВП е 1.16 тона въглищен еквивалент през 2007 г., понижение с 3.66% спрямо 2006. (Възможо ли е част от това свиване, да речем 40%, да е съпоставима с темпа на икономическо забавяне?)

Правителството си поставя за цел да намали консумацията на енергия не единица БВП с 20% и общите емисии замърсители с 10% от нивата през 2005 г. до 2010 г. Но признава, че средната консумация на произведена единица в енергоемки индустрии като стомана, електрическа енергия и цимент е с 20% по-висока от средното за развитите страни.

От Morgan Stanley предполагат, че данните на всички страни-икономики от първите Десет през следващата половин година ще бъдат значително по-ниски от трендовото движение. Фактът е факт - има забавяне и в икономиката на Китай.

Има опасност от енергиен шок с трагични последствия за Китай и цяла Азия, твърди също така инвестиционната компания. Те очакват едновременно с влошаване на финансовите условия в Китай също и енергиен шок заради повишаващите се цени на нефта. Може да се очаква, че „Китай ще продължи да отделя големи субсидии за коригиране цените на нефта и другите суровини, което ще смекчи енергетичния шок".