Ромчетата в Югоизточна Европа са изправени пред сериозна дискриминация, социално изключване и непропорционална бедност, гласи нов доклад на ООН цитиран от EUOBSERVER. Авторите на доклада призовават ЕС да се намеси за да промени ситуацията.

Докладът от ЮНИЦЕФ, фондът на ООН за децата, установява, че децата на рома, синти и другите скитници в Югоизточна Европа са изложени на „накърняване на човешките им права в голям размер".

Тези деца остават „невидими", защото нямат свидетелство за раждане и следователно нямат достъп до социалните агенции, които трябва да се грижат за тяхното основно образование и здравеопазване.

Не по-малко от 1 милион ромски деца в Югоизточна Европа не са регистрирани в официалната статистика, твърди Гордън Аликзандър от ЮНИЦЕФ. По-нататък в живота си те няма да имат право на глас, да се ползват от социални услуги, нито пък да регистрират собствените си деца.

Аликзандър призовава ЕС да използва законодателните си лостове за повишаване на отчетността. „Ако погледнете в новите страни членки, проблемите им не са решени, на практика те са се влошили".

ЮНИЦЕФ е представил доклада в германския парламент заедно с доклада за циганите в Германия, който е изготвен от Техническия университет в Берлин. Според втория документ, над 50,000 роми от бивша Югославия живеят в Германия със статус на бежанци. Те не са в състояние да се интегрират и да тръгнат на езикови курсове, защото нямат официални документи.

„На ромските деца трябва да бъде даден шанс да разчупят порочния цикъл на бедността, дискриминацията и предразсъдъците", е казал Райнхард Шлагинтвайт, главата на ЮНИЦЕФ за Германия.

Той е предупредил за „драматичните последствия" ако „стотици хиляди деца в света живеят в гета, без образователни перспективи в сърцето на Европа".

Друг доклад на ЮНИЦЕФ показва, че процентът на ромските деца в училищна възраст, които не ходят на училище, е 60 - 80 % в България, Албания и Румъния, докато в Босна и Херцеговина той е бил намален на 20%.

На снимката: Джанго Рейнхард, сред най-известните джаз китаристи в света, по произход синти