Министърът на финансите Пламен Орешарски представи пред правителството изпълнението на държавния бюджет към месец септември.

Министърът докладва за приходи по републиканския бюджет в размер на 9.851 млрд. лв., което представлява 80.2% от планираните за годината през деветте месеца на 2006 г.

Орешарски заяви, че спрямо миналия месец реализираният ръст в приходите е възлязъл на 11%.

В доклада на министъра на финансите Пламен Орешарски се посочва, че присъединяването към Европейския съюз е начало на следващ етап в развитието ни, в който икономическата интеграция на България е най-голямото предизвикателство за страната ни. Затова основна цел и през следващите години ще бъде поддържането на макроикономическа стабилност и създаването на предпоставки за ускорен икономически растеж.

Членството в Общността ще предостави както нови възможности за продължаване на структурните реформи и подобряване на конкурентоспособността ни, така и предизвикателства, свързани с усвояването на еврофондовете във всички приоритетни направления. Поради това, от особено значение е поддържането на предпазлива фискална политика, която е съпроводена с преструктуриране на разходите и пренасочването им към сфери с по-висок приоритет.

Фискалният резерв към 30 септември е 6 014,3 млн. лв.

Преизпълнение по бюджета се забелязва при приходите от корпоративен данък, които към 30 септември възлизат на 989 млн. лв. С 37.4% отгоре е преизпълнението по перо данък върху дивидентите и доходите, отбеляза също министърът.

Разходите в републиканския бюджет достигат 7.808 млрд. лв., което е само 60.1% от предвидените в закона за 2006 г. 7.63 млрд. лв.

Към края на септември отчитаме излишък в размер на 2.042 млрд. лв., допълни още министър Орешарски.

На социално-осигурителните фондове са преведени 1 272,9 млн. лв. Съдебната система е получила 173,1 млн. лв., което е с 30,9 на сто повече от септември 2005 г.