Министърът на финансите Пламен Орешарски и зам.-директорът на Генерална дирекция „Регионална политика" към Европейската комисия Жан Шарл Лек закриха двудневен семинар на тема: „Структурни фондове и Кохезионен фонд: новата регулативна рамка".

Форумът беше съвместно организиран от Министерство на финансите и Генерална Дирекция „Регионална политика" на ЕК и имаше за цел да повиши административния капацитет на структурите, отговорни за ефективното усвояване на средствата от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС. Бяха разгледани най-новите регулации на Европейския съюз, както и се обсъди изготвянето на някои стратегически документи.

В семинара участваха зам.-министри и експерти от отговорните за увояване на средствата от ЕС ведомоства, като председателстващ на събитието беше Любомир Дацов - зам.-министър на финансите. На форума присъства и Луис Риера Фигуерас, Директор на Генерална Дирекция „Регионална политика" на ЕК.

„Структурните фондове ще бъдат важен инструмент за икономическото развитие на страната" - заяви министърът на финансите Пламен Орешарски при закриването на семинара. Той допълни, че приоритетно, заедно с повишаване на административния капацитет и усилията на страната в областта на програмирането и програмните документи, задача номер едно за

Министерство на финансите ще бъде контрола върху изразходването на средтсвата от Структурните инструменти. Пламен Орешарски увери представителите на ЕК, че страната ни ще бъде особено внимателна към ефективността на използване на тези средствата.
Жан Шарл Лек препоръча страната ни да започне с предварителната подготовка на проектите, за да има стартова готовност след 1 януари 2007 г. за кандидатстване по Структурните инструменти. Той добави, че те трябва да бъдат приоритизирани както по национален, така и по регионален признак.

По време на семинара Жан Шарл Лек изтъкна още, че вече България има свободата и независимостта да подрежда своите приоритети по Оперативните програми, докато Европейската комисия ще бъде само наблюдател и съветник. В тази връзка той се спря на важността на съществуваневто на една добре работеща хармонизираща система по отношение на дейностите на централната и местна власт, както и между всички координационни звена.

Лек не пропусна да подчертае и важния процес на контрола, както на превантивния, така и на последващия. Той трябва да бъде прозрачен в целия му процес - заяви още зам.-директорът на Генерална Дирекция „Регионална политика" на ЕК.
В края на фоума министър Орешарски благодари на Генерална дирекция „Регионална политика" и Генерална дирекция „Разширяване" за организирането на този семинар и за доброто сътрудничество през последните няколко години.