Министър-председателят Сергей Станишев откри новопостроения участък „Оризово - Стара Загора" от автомагистрала „Тракия", дълъг 23,820 м., съобщиха от пресцентъра на МС.

Към присъстващите на официалната церемония той се обърна с думите: „Без самохвалство, имаме с какво да се похвалим - за последните 2 години в експлоатация са въведени 125 км магистрали, а до края на годината ще бъдат открити още 25 км - участък от магистрала „Марица".

Модернизацията на България, на нейната пътна инфраструктура е приоритет на правителството от самото начало на неговия мандат, подчерта той и изрази радостта си, че откриването на участъка съвпада за Деня на Стара Загора. Благодарение на тази придобивка пътуването от София до града ще се съкрати с близо половин час, което е радостен факт за всички.  

Работата продължава като за месец юни следващата година е предвидено пускането и на втори подход към Стара Загора, с разширен, 4 лентов път.

На 1 октомври получихме уверението, че промененият договор за изграждането  на магистрала „Тракия" отговаря на всички европейски изисквания, съобщи още министър-председателят. Това позволява на  концесионера да започне работа по отсечките, за които е поел задължение. Изключително съм доволен, каза той, че обществения интерес ще бъде защитен.

Новото трасе свързва Чирпан и Стара Загора, като по този начин се осигурява и пряка връзка от София до Стара Загора по автомагистрален път. Подобреното състояние на пътните условия и извеждането на транзитния трафик повишава безопасността на движение и комфорта на пътуващите, намалява разстоянието, пътуването и транспортно-експлоатационните разходи.