Семинарите се провеждат по инициатива и под патронажа на президента Георги Първанов за разчистване и социализиране на старите български столици. Форумът събира археолози, студенти и ученици за трета поредна година, предаде news.bg.

През тази година акцентът ще бъде върху три национални археологически резервата - „Плиска-Велики Преслав", „Трапезица" и „Деултум-Дебелт". В археологическите семинари ще участват ученици и студенти от София, Благоевград, Русе, Пловдив, Варна, Смолян, Бургас, Средец, Шумен, Кърджали, Плевен и Перник.

Голяма част от участниците са членове на клубовете „Съхрани българското", които през годината участваха активно в местни инициативи и национални кампании - годишнината от Балканските войни, „Хубава си, моя горо", кампаниите за почистване на природните паркове, както и в експедициите на клубовете.

За втора поредна година в археологическите семинари се включват и участници от Сърбия, Турция, Франция и Испания.

В общи екипи ще работят историци, археолози, архитекти, историци на изкуството от 5 български и 3 европейски университета - Тракийският в Одрин, Висшето училище по архитектура в Нант, Университета „Комплутенсе" в Мадрид.

В продължение на 14 дни, паралелно с участието в разкопки, студентите и учениците ще слушат лекции, ще провеждат учебни пътувания и теренни обходи.