Отношението на стойностния обем на износа към стойностния обем на вноса за първите девет месец на 2007г. (т. нар. степен на покритие) е все още ниско - 62.5% и е под нивото на  съответния период на предходната годината с над 5 пункта, сочат предварителни данни на НСИ.

Предварителните оценки за търговската активност през периода показват, че тенденцията за ръст на стокообмена спрямо предходната година се запазва. В сравнение с първите девет месеца на предходната година увеличението е с 14.3%, а като абсолютна стойност стокообменът достига 49 млрд. лева.

За деветте месеца  на 2007 г. са изнесени стоки за 19 млрд. лева. Спрямо същия период на 2006 г. износът се увеличава с 9%.

От началото на годината са внесени стоки  (по цени CIF)  за 30.4 млрд. лв. Спрямо деветте месеца на 2006 г. вносът през 2007 г. се е увеличил със 17.8%.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 11.4 млрд. лева. По цени  FOB/ FOB отрицателното салдо възлиза  на 9.9 млрд. лв.

Както през последните години, така и  за деветте месеца на 2007 г. като основни партньори на България при износа се налагат Турция, Италия, Германия, Гърция и Белгия. Като значими наши партньори се очертават и Франция, Румъния, Сърбия, Испания и САЩ. За тези 10 страни са изнесени над 66% от българските стоки

При вноса през 2007 г. основни партньори на България са Русия, Германия и Италия. Стойността на внесените от  тези  страни стоки е над 1/3 от общия внос на България. Освен тези 3 страни значителен внос е реализиран и от  Турция, Украйна,  Гърция, Румъния, Австрия, Франция и Китай. От посочените 10 страни се формира около 70% от вноса на стоки в  България.

 И през настоящата година се запазва тенденцията основен търговски партньор на България да е Европейският съюз (ЕС). Стоките, които изнася България за ЕС са 61% от общия износ, а внасяните стоки са 58% от общия внос.              

Формираните относителни дялове на търговията с ЕС през първата година от членството ни в съюза са по-високи от нивата на търговия през предходната година.