Управителят на централната банка на Великобритания Мервин Кинг даде най-ясния възможен сигнал, че лихвените нива не са достатъчно високи за да могат да удържат инфлацията под контрол, предава Daly Telegraph. Възможен пореден сигнал за това е установения наскоро скок на паричното предлагане.

Предупреждението му бе част от пространна лекция изнесена миналата нощ пред Обществото на бизнес икономистите. То може да се приема като потвърждение, че идната седмица комисията по паричната политика на банката е готова да вдигне лихвените равнища на 5.5%. А много вероятно е след това да последва ново повишение.

В някои кръгове се счита, че идеите на Кинг могат да се оценяват не просто като средство за борба с инфлацията, но и като път за укротяване ръста на циркулиращите в икономиката на страната пари.

Речта на главния английски банкер идва часове след като най-нови данни на банката показаха увеличение в ръста на паричните равнища във Великобритания.

В първото си публично проявление откакто трябваше да пише обяснителното си писмо на финансовия министър (след вдигането на индекса на потребителските цени през март до 3,1%), Кинг заяви, че политиците ще сторят глупост, ако пропуснат да отчетат данните за паричното предлагане.

Той е казал: „Защо парите не играят по-съществена роля в дискусиите за перспективата за инфлацията и монетарната политика? Твърде е възможно в реалния свят от паричното предлагане да идват ненадейни шокове - независимо дали стимули или ограничения."

„Комисията по монетарна политика винаги трябва да следи за предупредителни сигнали.  Капанът е в това да се заключи неправилно, че тъй като някои икономически модели не ги посочват отделно, парите не са един от тези сигнали".

Той е добавил, че ръстът на парите и на кредита могат да дават сигнал преди другите индикатори, че Лихвата на Банката е на ниво, което не съответства на нуждите за удържане на инфлацията в целеви рамки в средни периоди.

Последният скок на паричния ръст до 16 - годишни върхове породи дебати дали пък политиците не трябва да отчитат паричното предлагане по същия начин, както и инфлацията.

Въпросът е, че макар да има безспорна връзка между висока инфлация и висок паричен ръст, често има други, по-сложни причини за увеличаване количеството на парите, които не сигнализират за висока инфлация.

Кинг е казал, че банката сега подготвя серия от изследвания за анализ на ситуацията. Годишното парично предлагане, установява банката, се е увеличило от 12,7 на 12,8%, не далеч от пиковете на миналата година.

Освен това Кинг е казал, че все още има пространство за подобряване на комуникацията на банката с пазара, тъй като последните две вдигания на лихвите са породили безсмислен разход на нерви. Но предложението банката да публикува прогнози за лихвените равнища е било отхвърлено.

В заключение, тъй като главната финансова институция на UK сега е подлагана на най-острите критики откакто получи независимостта си преди десет години, Кинг е потвърдил, че стабилността и ръста на последното десетилетие до голяма степен се дължат на дейността й.

Според Кинг, главно постижение на Комисията за монетарна политика е да укроти инфлационните очаквания. „Ние напълно осъзнаваме, че не трябва да изпускаме топката от очи ако искаме да продължим да задържаме инфлационните очаквания в целта 2%".