Във вторник вечерта парламентът на Турция утвърди законопроект за строителство и експлоатация на атомни електростанции в страната. Предвижда се изграждането на АЕЦ да се отдава след провеждане на търгове, предава РИА Новости от Анкара.

По-рано Турция неведнъж е обявявала конкурси за строителство на АЕЦ, но те са били отменяни, главно поради недостатъчното финансиране на проекта.

Съобразно приетият документ, в търгове за изграждане на АЕЦ ще могат да участват смесени компании, представляващи държавния и частния сектор.

Решението за строителството на АЕЦ в Турция е било прието от правителството през 2006. Първата атомна централа ще се изгради към 2012. Към 2016 година в Турция ще бъдат построени три АЕЦ. Тяхното строителство по оценките на експертите ще излезе на $7-8 милиарда.

Общата мощност на турските АЕЦ ще възлезе на около пет хиляди мегавата, ще бъдат използвани реактори от типа PWR, работещи на тежка вода. Ядрените отпадъци на Турция ще се третират в чужбина.

Анкара неведнъж е заявявала, че турската атомна програма ще носи изключително мирен характер, в основата й ще стои прозрачността, готовността за сътрудничество и взаимодействието с Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ).

Турция е участник в договора за неразпространение на ядрено оръжие.