Президента Георги Първанов пристигна в Охрид за срещата на държавните глави на страните от Централна Европа, по време на която ще бъдат обсъдени интеграцията и възможности за по-силна и конкурентна икономика както и енергийните перспективи и предизвикателства, съобщи БНР.

Първите участници в 15-тата поред среща на президентите от Централна Европа, на която домакин е македонският президент Бранко Цървенковски, пристигаха на летището "Свети Павле" край града още снощи, съобщи БНР.

Днес преди обяд форумът ще бъде открит с дискусия по първата избрана от домакините тема - "Заедно в бъдещето. Предизвикателства пред разширението на Европейския съюз".

Участие в най-големия за независима и суверенна Македония политически форум са потвърдили 17 държавни глави от страните от Централна Европа.

Двама - италианският президент Джорджо Наполитано и румънският Траян Бъсеску поради ангажименти няма да могат да присъстват и ще бъдат представени от посланиците на двете страни в Македония.

Почетен гост на форума ще бъде турският президент Абдуллах Гюл, който от вчера е на официално посещение в Македония.

Според неофициални информации, българският президент Георги Първанов ще се срещне днес с албанския си колега Бамир Топи, а утре - с новоизбрания президент на Черна Гора Филип Вуянович и със словенския държавен глава Данило Тюрк.

Домакините отчитат, че заедно с официалните делегации в Охрид ще пристигнат и над 350 помощници и експерти. Досега са акредитирани над 220 журналисти и оператори от местни и чужди медии.