По информация на британския The Independent, на остров Сицилия ще се изгради първата в света електростанция, която ще работи комбинирано със слънчева енергия и природен газ.

Ако решението, което бе подписано от италианското правителство, бъде осъществено, новата електростанция ще заработи на слънчевия източен бряг на Сицилия до 2009 г.

Проектът е наречен Архимед на името на прочутия жител на близкия град Сиракуза. Съществуващата електростанция, която се захранва с газ, ще бъде подсилена чрез Архимед, който ще произвежда 5 мегавата електричество, достатъчни за 4,500 домакинства.

Силната страна на Архимед е, че може да произвежда енергия от Слънцето 24 часа на денонощие, а не само в светлите часове. Батериите му са направени от параболични огледала, които фокусират слънчевите лъчи върху тръби, през които тече солена течност, имаща свойството да запазва в продължение на часове температура до 550C и постепенно да я отдава.

Съчетаването на слънчевата електростанция и електростанцията на газ ще намали със 7,300 тона годишно емисиите на 2.

„С Архимед възнамеряваме да съчетаем най-добрата технология от днес с тази от утре", казва Сандро Фонтекедро, директор на енергийното поделение на бившата държавна енергийна компания Enel, които стоят зад проекта.

Бюджетът на Архимед е €40 млн. „Преминаваме от лабораториите в индустриалната фаза", казва Луиджи Пагането, президентът на Enea, агенция специализирана в алтернативна енергия.