Паундът се вдигна над $1.99 във валутната търговия, почти достигай ключовото ниво $2. Срещу йената лирата достигна 241.42, нещо невиждано от септември 1992.

Анализаторитвърдят, че шоковото повишение на лихвата от Bank of England преди две седмици е подтикнало много инвеститори да се ориентират към паунда и към и активи, деноминирани в стерлинги .

Данните за силния паунд обикновено са добра новина за купувачите от Великобритания, но може да са много вредни за износителите, защото правят националните продукти скъпи. В късната търговия паундът леко се понижи до $1.9825.

Високите лихви по принцип привличат инвеститорите, особено ако другите страни не са се присъединили към тенденцията в движението на цените на наемния капитал. Наскоро Bank of England повиши основния си лихвен процент на 5.25%.

За разлика от това, в Япония миналия месец лихвата се задържа на 0.25%. В САЩ лихвата по-рано през месеца се задържа на 5.25% след 17 последователни повишения от юни 2004 и юни 2006. Говори се, че американската икономика работи близко до капацитета си, затова по-нататъшни лихвени покачвания там няма да са удачни.

Валутните търговци казват, че сега е изгодно да се заемат пари в Япония, където йената е сравнително евтина, и да се купуват британски лири, възползвайки се по този начин от високата лихва в UK.

Нивото $2 е много психологическо и пазарът иска да го види", е казал Алан Делейс, валутен търговец в Bank of America, цитиран от BBC. Но според него движението на лирата ще е вълнообразно: „Мисля, че този път ще я достигне (границата от $2), но има съмнения за оценяването и в един определен момент тя ще се обърне, а хората ще претърпят големи загуби".

Не без значение за движението на британската валута е фактът, че инфлационните очаквания на Острова се повишиха, след като тримесечният доклад на CBI вдигна „червеното флагче". Не е малко вероятно Bank of England да вдигне отново лихвата още през март, а може би дори в началото на февруари.