Повечето азиатски акции се понижиха в следствие на по-слабите очаквания за печалбите от производителите на лекарствени продукти, а в Сидни стана ясно, че минната компания BHP Billiton няма да повиши офертата си за Rio Tinto Group.

Японската фармацевтична компания Astellas Pharma беше широко разпродавана тази сутрин в Токио, след излезлия по-слаб от очакваното тримесечен отчет на Pfizer. В същото време компанията Rio Tinto понижи пазарната си капитализация, след като стана ясно, че конкурентът й BHP няма да повиши офертата си за нея. Китайската компания PetroChina, която стана първата в света преминала $1 трлн. пазарна капитализация, днес се потопи под цената от първичното публично предлагане.

„Инвеститорите търсят причина да купуват, но за сега пазарът им предоставя повече възможности за продажба", коментира сингапурски анализатор пред Bloomberg. „Оценката на китайските компании е доста привлекателна в момента, но не мисля, че скоро ще видим засилен интерес към тях", продължава той.

Регионалният индекс MSCI изгуби 0.1% от стойността си до 145.83 пункта, като за всеки 6 губещи акции имаше по 5 печеливши. Измерителят приключи седмицата без сериозно изменение, а от 17 март до днес той е с 10% по-висок. Китайският индекс CSI 300, който пропадна с 2.9% днес, приключи седмицата с рекорден спад от 13%. Слабото представяне на китайския капиталов пазар е свързан с новината за нови лихвени покачвания от централната банка на страната, която продължава борбата с високата инфлация. Японският индекс Nikkei 225 приключи с повишение от 0.6% до нивото 13 476.45 пункта.

Американският капиталов пазар също не успя да намери ясна посока на движение, след противоречивите данни за новите заявки за безработни и слабия Филаделфийски производствен индекс. Инвеститорите търгуваха новината за по-доброто представяне на IBM през първото тримесечие на годината, а след затварянето на пазара излезе и по-силен от очакваното отчет на Google също за първото тримесечие. Акциите на IBM поскъпнаха с 2.2% до $123.08.

„Пазарът продължава да се ръководи от прекалено противоречиви сигнали, като за сега е добре, че успява да запази доброто си представяне", коментира щатски анализатор.

Индустриалният индекс Dow Jones се покачи със символичните 1.22 пункта (+0.01%) до нивото 12 620.49 пункта, последван от Standard & Poor's 500 с ръст от 0.06% до 1 365.56 пункта. Единствен губещ беше технологичният измерител Nasdaq, който отписа 0.35% от стойността си до 2 341.83 пункта. По-късно днес се очаква тримесечния финансов отчет на най-голямата американска банка Citigroup.

След вчерашното слабо представяне на европейските борси, днес повечето индекси сочат в различна посока. Все пак положителното настроение е водещо, дали обаче ще се запази до края на деня ще зависи от продължаващите да излизат тримесечни отчети на компаниите. Днес по-важни икономически данни няма, а доларът продължава да се котира в ниските нива спрямо еврото от $1.5930, след като вчера направи неуспешен опит да пробие под $1.5850. Петролът докосна нов вечен рекорд над $115.70, но в момента се котира на $115 за барел, а златото на $947 за трой-унция. Родната ни фондова борса започва деня отново с понижение, което ако се запази ще приключи седмицата със спад на основните индекси от около 6%.