Азиатските акции се понижиха на днешната сесия, като най-слабо представящи се бяха банковите и технологичните компании. По-слабите от очакваното тримесечни отчети на американските компании, като че ли подновиха старите опасения на инвеститорите и те побързаха да приберат реализираните си печалби.

Акциите на австралийската банка National Australia Bank и японския й конкурент Mizuho Financial Group бяха широко разпродавани с оглед слабото представяне на Bank of America през първото тримесечие на годината. Най-големият производител на микрочипове в света United Microelectronics също понижи пазарната си капитализация след по-слабите данни от американската компания Texas Instruments. Китайските акции продължиха разгрома си и днес, а водещият индекс на страната вече е с 50% под върха отбелязан през октомври 2007 г.

„Като че ли серията от лоши новини все още не е приключила", коментира сингапурски анализатор пред Bloomberg. „Инвеститорите все още се притесняват да влагат големи суми пари преди да са напълно убедени, че дъното е вече достигнато", продължава той.

Регионалният индекс MSCI се понижи с 1.1% до 147.09 пункта, след като вчера се изстреля с над 3.3% до тримесечен връх. Японският индекс Nikkei 225 също загуби 1.1% до 13 547.77 пункта, последван от почти всички азиатски индекси с изключение на Шриланка. Китайският първенец CSI 300 успя да изгуби 1.5% от стойността си до ниво 3 218.85 пункта, след като удари дневно дъно при 2 992.32 пункта.

Американските борсови индекси завършиха разнопосочно вчерашната сесия след противоречивите тримесечни отчети на различни компании. Както вече писахме, втората по големина банка в САЩ Bank of America отчете по-ниска от очакваното печалба за първото тримесечие, но в същото време фармацевтичният сектор демонстрира силно представя за същия период от годината.

В подкрепа на негативното развитие на нещата дойде новината от регионалната банка National City Corp, която обяви, че е принудена да търси допълнителен капитал, за да може да обслужва текущите си задължения. Акциите й се сринаха с 27.6% до $6.03.

„Хората са почти убедени, че възможността за големи печалби от банковия сектор в момента не съществуват", коментирал е вчера щатски анализатор. „Не мисля, че кризата е приключила, като смятам, че скоро ще видим още увеличения на банков капитал", продължава той.

Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 0.2% до 12 825.02 пункта. Широкият измерител Standard & Poor's 500 също отписа 0.2% до 1 388.17 пункта, а технологичният Nasdaq прибави 0.2% до 2 408.04 пункта.

Тази сутрин доларът прави нов опит за покачване спрямо еврото, като в момента се търгува при $1.5850, а към йената се разменя по курс Y103.15 за долар. Британският паунд продължава да е в ниските нива, след като вчера бе ударен от новината за спасителна акция провеждана от Британската централна банка, която ще налее 50 млрд. паунда във финансовата система на страната. Петролът се понижава незначително тази сутрин, но остава в нивата над $117 за барел, докато златото се покачва с 50 цента до $918.10 за трой-унция.

Европейските борсови индекси започват днешната борсова търговия на червено след като вчера приключиха деня в същия цвят. Новината за фалираща регионална банка от Дюселдорф върна страховете сред европейските инвеститори, които се надяваха кредитната криза да е достигнала своя максимум. По-важни икономически данни днес има от 17:00 в САЩ, когато ще получим повече информация за американския имотен сектор и производствения индекс на ФЕД-Ричмънд. След отличното представяне на родната ни борса вчера, тази сутрин индексите са в различни посоки, а Sofix се откроява с понижение от над 0.70% при сравнително слаб обем.