Сега е моментът предпазливостта на банките да бъде компенсирана с повече пари от европейските фондове. Това каза по БНР тази сутрин министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Той допълни, че България води преговори за допълнителни 90 милиона лева от Европейския съюз, с които средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност" за тази година да достигнат 300 млн.лв.

Министърът отново подчерта, че България „няма типичните форми на финансов капитализъм, който в момента е в криза".

„България, все пак, е заложила върху реалния капитализъм, върху индустриалния капитализъм. Дори вложенията в имоти пак са реални вложения и от тази гледна точка кризата не би могла да се отрази така съществено на България", подчерта министърът.

Той, обаче призна:"Но ние не можем да останем в страни. Кризата вече има прояви и в България и те са в спадналите чужди инвестиции и известно свиване на индустриалното производство".

Припомняме, вчера по време на инвестиционен форум министърът е посочил, че за периода януари - август 2008 г. инвестициите са 8.8% от БВП (2.98 млрд. евро), докато за същия период на 2007 г. те са били 4,154 млрд. евро или 14,4 на сто от БВП.

Експерти предричат, че големият риск за България ще дойде, ако заради кризата чуждестранните банки майки, които притежават 90% от българската банкова система, „жертват" дъщерните дружества, каквито са банковите клонове у нас и си приберат капиталите. До сега подобни тенденции обаче не са установени.

Припомняме и, че БНБ облекчи резервните изисквания за банките, като минималният задължителен резерв бе оставен на ниво 12%, но в търговските банки бяха освободени 400 млн. лв., когато 50% от касовите наличности на банките бяха признати като резервен актив.