Докато икономиката на Ирак се възстанови напълно, има ли шанс да се справи бързо и с останалите си политически проблеми? Възможността за това изглежда доста минимална. Да се изправи икономиката на арабската страна на крака, означава възстановяване на производството на петрол до предвоенните му нива.

Ирак разполага с третите по големина запаси на петрол в света, но те не работят за страната докато са под земята и не се оползотворяват. Инфраструктурата на добивната промишленост е в плачевно състояние след 17 години войни и международни санкции, а износът продължава да е доста под нивата от преди началото на войната (2.5 млн. барела дневно).

Производството на повече суровина зависи от инвестициите на чужди и местни компании, както и от гарантиране на сигурността на петролните работници и мениджмънт. Естествено, иракските Шеити, Сунити и Кюрди трябва по някакъв начин да се разберат за доходоносното петролно наследство. Именно това може да се окаже най-сериозния проблем пред икономическото възстановяване на страната.

Проектозаконът за петрола на Ирак беше създаден от новото правителство през февруари, но важните подробности като това как ще се разпределят печалбите и дали да се създаде единна държавна компания, която да се занимава с добива на суровината не бяха уточнени. Във вторник 3 юли, проектозаконът влезе в парламента за обсъждане, като първи резултати могат да се очакват следващата седмица. Това е огромна стъпка в правилната посока, но все още има много работа, преди планът за възстановяване да бъде завършен.

Има сериозен риск, законът да не бъде гласуван и да остане твърде дълго в парламента. Не е ясно и още дали представителите на северната автономна провинция Кюрдистан са се съгласили с точките в новия закон. Във всеки случай, сунитските партии и блокът на Муктада ал-Садр (анти-американски Шеитски духовник) ще продължат да бойкотират парламента. Дори дебатът да се осъществи, единственото което може да се случи е някакво объркано обещание, което ще постави основите за нови проблеми в бъдеще.

Що се отнася до американските части в Ирак, за които международната общност смята, че са там, за да контролират петрола на Ирак, е много важно да се изтеглят в момента, в който правителство, парламент и армия започнат да функционират без проблем. В противен случай САЩ негласно ще са потвърдили мнението на световната общност.

Иракският парламент си гласува само един месец отпуска през август това лято, като така ще има време до края на юли да се опита да прокара колкото се може повече закони и така да докаже пред света, че има работеща законотворческа система. Останалото е да се намери оптимален вариант за разпределяне на печалбите от „черното злато" из между остро настроените една към друга фракции в страната.