Цената на петрола се понижи с над 2% днес, като отново котировките на американския лек петрол са под $58 за барел.

По-големите от очакваното запаси на петрол в Америка оказаха положително влияние на пазара, който изглежда вече е отработил понижението на дневните добивни нива с 1 млн. барела от ОПЕК. Припомняме, че членовете на организацията ще заседават в четвъртък, като по-късно през деня се очаква официалното им решение.

Американският лек суров петрол се понижи с $1.23 до $57.70 за барел. Лондонският брент петрол се понижи с $1.13 до $59.82 за барел.

Докладът за седмичните запаси на САЩ от петрол и бензин показа днес, че резервите от петрол са нараснали с 5.1 млн. барела, което е много над очакванията на пазара за ръст с 1.3 млн. барела.

Дестилатните горива, които включват дизеловото гориво и отоплителните горива се понижават с 4.5 млн. барела, дни преди началото на отоплителния сезон. Запасите от бензин според Американската енергийна агенция са с 5.2 млн. барела по-малко за предходната седмица.

Министрите от ОПЕК ще се съберат на официално съвещание в Катар в четвъртък, за да обсъдят последните подробности около планираното радуциране на дневните производствени нива. Петролните министри са се обявили за цена в рамките на $55 до $60 за барел.

Според енергийният министър на Кувейт, останалите членове на ОПЕК дори са започнали да обсъждат и по-сериозни понижения на днвените квоти.