Цената на петрола се понижи с повече от 2% в петък до най-ниското си ниво за 2006 г. под $57 за барел. Големият срив на цените е в резултат на спекулациите, че няма да има ново по-дълбоко понижение на дневните добивни нива от страна на ОПЕК.

Припомняме, че Организацията обяви в петък, че ще редуцира дневните си доставки на международния пазар с 1.2 млн. барела, заради намаленото потребление на суровината и огромния спад на цената от над 20% само за два месеца

Американския лек петрол с доставки ноември се понижи с $1.68 за барел до ниво $56.82, което е най-ниската му стойност за годината, като по-рано през деня беше достигнал невижданите $56.55 за барел. Цените на американския петрол се понижиха от рекордните $78.40 през юли до сега, заради добрите запаси от горива на потребител номер едно в света.

Лондонският Брент петрол се понижи с $1.19 до ниво $59.68 за барел.

Някои от петролните министри в ОПЕК, са се обявили за още едно понижение на дневните добивни нива с 500,000 барела дневно на следващото заседание в Нигерия през декември. Те са се обосновали с огромните запаси на петрол в САЩ, очакванията за понижение на потреблението на суровината през 2007 г. и все по-големия износ на конкурентни производители.

Понижението с 1.2 млн. барела е най-голямото съкращение на производството на ОПЕК от януари 2002 г. насам, като се равнява на 4.3% от септемврийското производство.