Петролът започна да поскъпва, докато инвеститорите чакат новини от Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ, съобщава Reuters
Днес по обед петролът марка Brent увеличи цената си с 63 цента - до 105,55 за барел, а лекият американски петрол тип WTI поскъпна с 27 цента до 88,33 долара за барел.

„Пазарът се готви за изявленията на ФЕД и ЕЦБ и може да остане разочарован, защото едва ли Федералният резерв на САЩ ще обяви трети етап на „количествени облекчения А каквото и да реши ЕЦБ, то едва ли ще е достатъчно да спре дълговата криза в еврозоната", каза за агенцията анализаторът на Commerzbank, Юрген Вайнберг.

Официалният индекс PMI за промишления сектор на Китай през юли е паднал до осеммесечен минимум от 50,1 на сто, което показва крайно слабия ръст на производството.

Запасите от петрол в САЩ са се съкратили през миналата седмица с 11,6 млн. барела, при прогноза на наблюдателите за 700 хиляди барела. По-късно днес се очаква публикуването на данните но Управлението за енергийна информация на САЩ.

Поддръжка за цената на петрола оказва и продължаващото напрежение около Иран и Сирия. Вчера президентът Обама обяви нови санкции срещу страните, помагащи на Техеран да продава суровината.