Петролът възстанови вчерашните си загуби, като американският лек петрол се покачи с 24 цента до $59.17 за барел, след като Венецуела подкрепи допълнително понижение на дневните добивни нива на ОПЕК.

Конфликтите около страните членки от ОПЕК и невъзможността им да стигнат до консенсус около настоящите и бъдещите си действия, повлия негативно на цената на суровината. Късно вечерта във вторник, петролът затвори с $1.09 по-ниско до ниво $58.93 за барел.

От Кувейт са заявили, че последното понижение на дневните квоти вече балансира пазара и няма да подкрепят предложение за ново понижение на производството през декември. Кувейт заделя всяка година по 10% от приходите си от продажба на петрол в специален фонд предназначен за бъдещите поколения. Парите от фонда се инвестират във финансови инструменти на западните страни, което носи огромна възвращаемост на богата на петрол страна.

Американската енергийна агенция ще публикува доклада си за запасите на петрол и горива днес. Прогнозите са за покачване на резервите от суровината със 700 хил. барела, докато тези на дестилатните горива и бензините се очаква да са със слабо понижение.

От агенцията са изразили скептицизма си по отношение на възможността на ОПЕК да изпълни заканата си за понижение на дневните добивни нива с 1.2 млн. барела. Според експертите, едва 745,000 барела дневно ще бъдат съкратени, заради лошата дисциплина и липсата на контрол между страните в картела.