Цената на суровия петрол пада към границата 100 долара за барел, когато съоръженията на петролната индустрия бяха връхлетени от урагана Густав, предаде Би Би Си.

Цената на американския суров петрол достигна най-ниското си равнище за последните пет месеца от 105.46 долара за барел, като отчете понижение с почти 10 долара от петък. Лондонският петрол марка Бренд спадна с 3.46 долара до 105.95 долара.

В момента цената на барел петрол WTI е $108.67, понижение от 6.8% в рамките на деня.

Страховете от намалялото глобално търсене оказват значителен натиск върху цената на суровия петрол.

Все още висока в исторически план, цената на суровия петрол в момента отбелязва $40 понижение от рекордните 147 долара за барел, които достигна в началото на юли, преди по-малко от два месеца.

Ураганът Густав отслабна след като удари бреговете на Мексиканския залив северозападно от град Ню Орлеанс. Ураганът намаля до тропическа буря, след като удари Fourchon, пристанище на Луизиана.

Първоначални оценки по информацията на американските рафинерии сочат, че няма щети, предизвикани от Густав. Тропическата буря първоначално беше определена като най-голямата заплаха за сектора след разрушенията, нанесени от урагана Катрина през 2005 година.

Търговците на петрол спекулират с това, че забавянето на световния икономически растеж ще забави търсенето на суров петрол дори и в процъфтяващите Китай и Индия.

"Пазарът продължава да спада като се увеличава безпокойството от световен икономически спад и намаление на търсенето от развиващите се пазари", казва Виктор Шум - енергиен анализатор и консултант в Purvin & Gertz в Сингапур.

ОПЕК - организацията на страните износителки на петрол, която произвежда почти 50% от световния петрол, ще проведе редовната си среща във Виена следващата седмица. Появиха се сведения, че някои от членовете на картела като Иран и Венецуела имат намерение да се борят с понижаващите се цени на петрола, предлагайки съкращение на доставките.