Цената на петрола се задържа около ключовото ниво от $90 за барел в петък сутринта, след като слабите икономически данни от САЩ, продължиха да изнервят инвеститорите, които пък разпродаваха бурно петролните си фючърси. Натиск на цената оказа и силният доклад за запасите на петрол и горива в Америка, както и прогнозите за по-топло от обичайното през януари време.

Американският лек петрол доставка февруари, се покачва с 3 цента до нивото $90.16 за барел, след като вчера изгуби над 70 цента, а по-рано днес се котираше около $89.80 за барел. Припомняме, че на 3 януари, цената на петролната суровина удари вечен рекорд на $100.09 за барел, а от тогава до днес понижението е общо 10%.

Лондонският брент петрол се търгува със 76 цента по-скъпо, до нивото $89.72 за барел.

„Икономическите проблеми на САЩ водят до по-слабо потребление, а заедно с по-топлото време цената няма скоро да поеме към нивото от $100 за барел", коментира анализатор от националната австралийска банка.

Вчера излязоха данните за слабата производствена активност в източните щати, а строителството на нови домове през декември, е ударило най-слабите си стойности от началото на 90-те години до сега.