Цената на суровия петрол се понижи с повече от $1 в края на вчерашната търговия, като така достигна триседмично дъно. Изглежда котировките на суровината, започват все по-ярко да отразяват наближаващата рецесия в САЩ и по-слабите потребителски възможности на населението.

Търговският излишък на Китай, е ограничил бесния си растеж през декември, което е сигурен сигнал за достигане на пик в икономическата експанзия при втория по големина потребител на петрол в света. По-рано в петъчния ден, петролът опита пробив нагоре, след новината за нова бунтовническа атака в Нигерия, но биковете не успяха да съберат сили и пазарът поднови низходящата си посока.

"Опасенията на инвеститорите за слабото развитие на американската икономика, са основната причина, която движи пазара", коментира анализатор от BNP Paribas. "Освен ако не излезе някаква много силна новина, пазарът ще продължи да е на червено и през следващите няколко седмици", продължава той.

Американският лек петрол с доставка февруари, завърши петъчната търговия с $1.02 понижение (-1.1%) до ниво $92.69 за барел. Това беше най-ниското му ниво от 20 декември до сега. Цената на суровината успя да отстъпи с 5.3% на седмична база, но все още остава със 79% по-скъпа в сравнение с година по-рано. Фючърсите удариха вечен рекорд на $100.09 за барел на 3 януари.

Лондонският брент петрол също с доставка февруари се понижи с $1.15 в последния работен ден на седмицата, до цена на затваряне от $91.07 за барел. На 3 януари, котировките и на този сорт петрол достигнаха вечен рекорд при $98.50 за барел.

"Получаваме първи сигнали, че за момента стойности над $100 за барел са неприемливи", споделя мнението си американски консултант. "Има точка, в която е съсредоточена прекалено голяма съпротива, която мисля, че вече достигнахме", продължава той.

По-рано тази седмица, икономистите от инвестиционната компания Goldman Sachs, заявиха че САЩ и Япония са в непосредствена заплаха от рецесия. С успокояване на прекалено бързия икономически възход на Китай, може да се стигне до доста сериозен отлив при търсенето на петролна суровина. Припомняме, че САЩ, Китай и Япония са отговорни за 40% от дневното потребление на "черното злато".

От своя страна, търговският дефицит на Америка се е увеличил с повече от очакваното през ноември, главно заради по-високата цена на петрола. Разликата между вноса и износа на САЩ е достигнала 9.3% или $63.1 млрд., което е двегодишен рекорд.