Министерството на културата на Босна най-накрая провери що за пирамиди разкопава на връх Височница археологът Семир Османаджич. Проверката е показала, че пирамидата съществува само в главата на археолога, научи Газета.Ру.

Сензацията с първите на територията на Европа пирамиди и при това най-древни в света, преживя една година.

През април миналата година археологът от Босна Семир Османаджич заяви, че е открил в своята страна истинска пирамида, много по-велика от Хеопсовата, за което не пропуснаха да съобщят всички медии. Говореше се за някаква неизвестна цивилизация, която уж се трудила над скалите преди 13 или 20 хиляди години. Пирамидата била разположена на връх Височица близо до град Високо, около 30 км от Сараево. С височина 200 м., тя превишавала с 60 метра египетското чудо на света.

След спелеологическо изследване, Османаджич е заявил, че в близост има още две или три по-малки съоръжения също във формата на пирамиди, но по-малки, които били съединени с тунел дълъг 3,8 км.

Още тогава възникнаха резонните въпроси, откъде в центъра на гъсто населената Европа се е взела изведнъж една единствена, за сметка на това пък гигантска пирамида, освен това най-стара постройка в света (10-20 хиляди години). Османаджич игнорира тези възражения: „Само веднъж да признаят, че имаме работа с гигантска пирамида, ще започнем да изясняваме кой, кога и защо".

Министърът на културата на Босна Гаврило Граховац се въодушевил от находката, а Османаджич е получил финансиране за разкопките си. Разбира се Босна, която съвсем наскоро стана независима, много искаше собствено световно чудо, а археологът бе солден учен и специалист по пирамиди - нищо, че засега само египетски.

Даже Османаджич бе удостоен с прякора бошненския Индиана Джоунс.

Но министерството на културата на Босна било терзано от съмнения и в резултат изпратило екип научни експерти към т.нар. Пирамида на Слънцето. Те са доказали, че пирамидата на Османаджич е естествено образувана, макар и с доста правилна форма. Появата й е следствие от естествени геологически процеси и изветряне.

Експертите също са отбелязали, че научната квалификация на „археолозите", работили по програмата на Османаджич, не издържа на никаква критика. Подозрение предизвиква и публикация на материалите на „разкопките" в съмнителни издания без редакционни колегии.

Изводът на официалните лица: макар шумът около „чудото на света" в Босна и да привлича внманието на туристите към страната, не си заслужава новата история на културата й да започва със съмнителни научни отрития.

Така че финансирането на Османаджич било прекратено.

Реакция на босненският пирамидолог: той отрича всички обвинения и твърди, че е направил за страната си повече, отколкото министерството на културата за 12 години независимост. Но е ясно, че за да получи държавно финансиране, Османаджич не е трябвало да шуми в полза на сензацията си, а да я публикува, да речем, в Nature. Ако има какво да се публикува.