„Плоският данък удря хората с ниски доходи", информира „Монитор"

Плоският данък от 10%, за въвеждането на който се разбраха в тройната коалиция, е силно прогресивен, защото представлява решително орязване на данъците, но без контрамерки за най-бедните ще ги ощети чувствително. Това коментира специално за "Монитор" експертът Георги Ангелов от Института за пазарна икономика. Хората, които сега получават малко под средната заплата за страната - около 350-360 лв. ще бъдат ощетени, категоричен е той. Това е така, защото правителството заяви намерението си да премахне необлагаемия минимум, а от друга страна обявеното намаления на осигурителните вноски с 3% не е достатъчно, за да компенсира реалното завишение на данъчно-осигурителната тежест. Сега осигурителната тежест е 36.7%, разпределено в съотношение 65:35 - работодател:работник, което е висок процент. Орязване на вноските с 6-8% може да спести негативния ефект на плоския данък върху бедните, коментира Ангелов.
Възможните варианти, за да се избегне ощетяването на хората с ниски доходи са три - оставяне на необлагаемия минимум, допълнително намаляване на осигурителната тежест догодина или плосък данък по избор. Последното било най-простия начин за регулиране на процеса, направено било в Хонг Конг и работело безпроблемно, добави най-добрият познавач и изследовател на този вид данък у нас.
Едва при заплата над 450 лв. ще се усеща ефектът на намаления данък, каза още Ангелов.
Вече 15 страни по света са въвели плосък данък, като тук не се включват офшорните зони и щатите/провинциите на федерални държави. Плоският данък се разпростира от Хонг Конг, през Казахстан и Русия, Естония, Украйна, Балканите, Словакия чак до Исландия. Някои страни са въвели плосък данък преди половин век, други са го въвели преди половин година. Някои страни са огромни, други са миниатюрни.
Пет страни въведоха плосък данък от тази година, още 3 планират да го направят през 2008 година, а една страна е приела закона, който влиза в сила през 2009 година. Така, от 1-2 страни преди 15 години, след две години вече над 20 страни ще имат плосък данък.
"Приветстваме плоския данък, това е една много добра стъпка, включително и за намаляване на сивата икономика. Освен това е предпоставка за привличането на още чуждестранни инвестиции". Това каза в отговор на въпрос на Investor.bg Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), относно въвеждането на плосък данък от 10%  в началото на следващата година и намаляване на осигурителната тежест с три процентни пункта.
Данъчната реформа ще донесе много ползи за икономиката - повече инвестиции, по-малко сива икономика, по-опростена данъчна система, смятат експертите.

„Колите ще пращат сигнал за помощ при инцидент", научаваме от „Дума"

Европейският съюз (ЕС) започва въвеждането на автоматична система за сигнал за помощ за всички нови коли, която би могла да спаси живота на 2500 души годишно. Скептици спорят, че системата е твърде скъпа и с нея може да се злоупотребява за проследяване на коли, съобщава ДПА. Всички нови коли, регистрирани в Европа, ще трябва да бъдат снабдени със системата иКол (eCall) от 2009 година. Някои производители, особено "Волво" (Volvo), вече я инсталират на свои модели.
След като сензорите на въздушната възглавница регистрират сблъсък, автоматично се изпраща сигнал от вградения в автомобила компютър до най-близкия екип за оказване на помощ. В същото време информация от навигационната система Джи Пи Ес (GPS) съобщава на спасителите точното местоположение на превозното средство. С намиращите се в превозното средство се установя мобилна телефонна връзка, посочва БТА. Ако никой от автомобил не отговори, то веднага се изпраща тревога до лекар за бърза помощ и линейка.
Близо 40 000 души загиват по европейските пътища всяка година и ЕС цели да намали наполовина тези цифри с подобрени системи за сигурност като иКол. "Между 2500 и 7500 смъртни случая могат да бъдат избегнати, ако спасителните екипи успеят да достигнат мястото на инцидента по-рано." казва депутатът от Европейският парламент Дитер Лебрехт Кох, който от години се опитва да наложи иКол.
Времето за реагиране може да бъде съкратено наполовина в отдалечените провинциални райони според поддръжниците на системата. Европейският клуб на автомобилистите е изчислил, че годишните разходи от 4,5 милиарда евро (6,5 милиарда долара) са минимални в сравнение със спестените 26 милиарда евро, които трябва да се заделят за разходи около нещастни случаи. Досега само девет европейски страни са подписали меморандум за въвеждане до 2009 г. на спасителни станции, свързани с иКол.

„Брюксел чака българската позиция за по-висок клас на занаятчиите", пише „Новинар"

През октомври или ноември ще стане ясна българската позиция, от която ще зависи дали български занаятчии ще могат да основават свои предприятия в страни - членки на ЕС, и дали техни колеги ще могат да работят у нас. Това съобщи вчера Карл-Юрген Вилберт, главният изпълнителен директор на Занаятчийската камара в Кобленц. За да могат наши майстори да откриват предприятия в чужбина, страната ни трябва да подкрепи предложението на три европейски страни и да признае майсторското свидетелство за по-висока степен на квалификация.
Вилберт поясни, че става дума за занаятчийски професии, които са свързани с хранителната промишленост, строителството, електро- и ВиК инсталациите, бояджийството, ремонта на автомобили и др. Според него позицията на България няма да бъде отрицателна.
Правителството ни увери, че при първоначалните дебати за евродирективата в Брюксел България е гласувала "въздържал се", каза Вилберт. По думите му според становище на федералното министерство на икономиката страната ни била гласувала отрицателно. Това може да се дължи и на грешки в превода, допълни Вилберт.

„68 млн. евро влага ОЦК в модернизация на цинков завод",  научаваме от „Монитор"

Първа копка за модернизация и разширение на Цинков завод за 68 млн. евро подготвя Оловно-цинковият комплекс - Кърджали /ОЦК/. Това обяви изпълнителният директор на "Интертръст холдинг БГ" - ЕАД Роберто Младенов, в чиято структура най-голямото предприятие е ОЦК.
Събитието е планирано за първата седмица на септември, а средствата са на акционерите. С разширението и модерната техника ще се увеличи капацитета за производство само на цинк на 45 000 т годишно. Сегашните мощности на ОЦК са само за 27 хил. т., припомни Славея Стоянова- мениджър "Инвестиции и екология" в "Интертръст Холдинг БГ" и директор за връзка с инвеститорите на ОЦК. Освен това производството ще влезе в съответствие с най-стриктните изисквания за околна и работна среда, според българското и европейско законодателство. Произвежданият цинк пък ще бъде от най-високо качество, марка SHG Zinc/Special High Grade Zinc/ с чистота 99,995%.
Планира се и внедряването на най-добрите налични техники за бранша чрез изграждане на нов "Пържилен цех", нова система за производство на сярна киселина и нов напълно автоматизиран електролитен цех. Модерните инсталации за пържене на цинкови концентрати и оползотворяване на технологичните газове за производство на сярна киселина ще са по лиценз на водещата германска инженерингова фирма Outokumpo Technology GmbH.
Според специалисти от бранша стартът на новия проект на холдинга, управляван от Валентин Захариев, е второто по важност събитие в историята на "Оловно-цинков комплекс" след пуска на завода през 1955 г. Именно за този проект Българската агенция за инвестиции даде сертификат за инвеститор 1-ви клас на ОЦК.
В Сърбия Захариев бе признат за най-голям български инвеститор, заради купуването на компаниите за производство на ламарина "Интерлеминд" в Лесковац, "Ламкос" във Вучи Трън и ковачницата "Застава". С покупката преди година пък на оловно-цинковите мините на "Горубсо"-Мадан и флотационната фабрика в Рудозем, "Интертръст холдинг" умело затвори веригата от добиването на рудата до производството на готови изделия, коментират специалисти.

„Застрахователите плащат обезщетения в чужбина", информира „Дума"

Няма изискване пътуващите в чужбина с автомобили с българска регистрация да носят със себе си и да показват сертификат "Зелена карта", обясни зам.-шефката на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн.

В момента финансовото състоянието на всички застрахователи на българския пазар е достатъчно стабилно, за да няма притеснения за това дали могат да изплащат обезщетения за вреди, които са настъпили в България или в чужбина. Това заявипред "Фокус" Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията по финансов надзор. Тя бе потърсена за коментар във връзка с това дали се очаква промяна в размера на премията при сключване на застраховка "Гражданска отговорност" заради отпадането на граничния контрол.
"Що се отнася до тарифите по принцип - ние следим за всеки застраховател, тъй като това е специфично дали неговите постъпления не са по-малко от разходите, които извършва, така че във всеки един момент да бъде гарантирано, че специално по застраховка "Гражданска отговорност" ще разполага с достатъчно средства коментира Агайн. Тя допълни, че още в началото на годината някои от застрахователите са изразили готовност да намалят или да премахнат отстъпката, която се прави в случай, че автомобилът не се използва за пътуване в чужбина.
На въпрос дали отпада необходимостта водачите на автомобили, които напускат територията на България, да изискват и да притежават сертификат "Зелена карта", Агайн отговори: Категорично отпада задължението за представянето на сертификат "Зелена карта". По отношение на необходимостта - всеки може да прецени, ако полицата му е издадена на български, при пътуване, въпреки че няма такова задължение, да си носи сертификат "Зелена карта", но категорично европейското законодателство не предвижда изискване пътуващите с автомобили с българска регистрация да носят със себе си и да показват сертификат "Зелена карта", така че няма основание някой да бъде санкциониран в чужбина, затова че има полицата само на български език.

„Слагат болниците на тезгяха", алармира „Монитор"

Управляващите пускат лечебниците за продажба. Болничната помощ ще премине на пазарен принцип, за да се подобри обслужването в здравните заведения. Това обсъждаха лидерите на тройната коалиция, министри и председатели на парламентарните групи и комисии на разширено заседание на правителството в резиденцията "Евксиноград".
Най-напред ще бъде премахнат мораториумът за продажбата на държавни и общински болници, а след това те ще бъдат приватизирани. Някои от дейностите щели да се дават на концесия. Предстои закриване на неефективните болнични звена и откриване нови структури. НДСВ и ДПС са против предложението за одържавяване на 28-те общински болници и на университетските. Идеята на социалистите е тези лечебни заведения да се превърнат в "гръбнака на здравеопазването" като МЗ изцяло поеме тяхната издръжка и дори провежда търговете за апаратура в тях.
Спорове
Здравната стратегия на Радослав Гайдарски отново разбуни духовете в коалицията.След продължителни дебати управляващите дадоха още един гратисен период на червения министър. До септември стратегията трябва да бъде актуализирана.
Още не е ясно с колко ще бъде увеличена здравната вноска. От НДСВ са категорични, че ако идеите на червените за реформа се изчерпват с премахване на таксата за посещение при личния лекар и вдигане на вноската, това няма да се подобри обслужването на пациентите и положението в болниците. Жълтите предлагат да бъде регламентирано и доплащането в здравните заведения.
От ДПС продължават да настояват за отпадане на монопола на НЗОК. Единият от вариантите, предлаган от хората на Доган е публичните средства от нея, които са около 1,5 млрд. лв. да бъдат дадени за управление на доброволните здравноосигурителни фондове. Обмисля се и въвеждане на задължителни допълнителни здравни осигуровки за всички българи.
ДПС настоява всеки здравен фонд да има право на селективно определяне на услугите. Хората на Доган предлагат и изваждане на лекарския съюз от процесите на договаряне в здравеопазването. Подобна идея има и БСП.
Националния рамков договор да бъде заменен с процедура подобна на ЗОП, обмислят още управляващите.
Министрите и лидерите на коалицията обсъдили и възможността за удължаване срока на действие на националния рамков договор. Предложено било той да се сключва за три или четири години.

„Общината става собственик на опасните сгради", съобщава „Сега"

Местната власт ще може да ипотекира имоти с неподдържана фасада

Общините ще могат да придобиват пустеещите строежи и опасните сгради, ако собствениците им не предприемат мерки за отстраняване на нередностите. Тази възможност се допуска в измененията на Закона за устройство на територията (ЗУТ), публикувани в последния брой на "Държавен вестник". Освен това кметът вече ще има право на предписания, свързани с естетиката на зданията.
С промените в нормативната уредба на практика се предвижда върху проблемните имоти да се вписва ипотека в полза на общината, ако собственикът на опасен строеж не го ремонтира или укрепи за своя сметка. Заповедта ще се издава от кмета. Той може да задължи собствениците да премахнат или ремонтират сграда, за да не се застрашават безопасността и здравето на гражданите. Разпореждане за взимане на конкретни мерки ще се издава и поради естествено износване на строежа, когато обектът е негоден за използване, застрашен е от самосрутване или има условия за възникване на пожар, не може да се поправи или заздрави. В случай, че собственикът не предприеме мерки и не отстрани нередностите за своя сметка, това се прави от общината според наредба, приета от общинския съвет. Тогава обаче върху имота се вписва ипотека в полза на общината.
Това на практика означава, че собствениците на рушащи се сгради ще стават длъжници към общината, а местната власт ще може да се разпорежда с имотите. Подобна възможност се дава не само за неизрядните и пустеещи строежи, но и за сгради с олющена фасада например. В самия закон изрично е записано, че това се отнася за "строежи", но пък според допълнителните разпоредби на ЗУТ "строеж" и "сграда" се приемат за обобщаващо понятие, коментира пред "Сега" началникът на правния отдел към Дирекция "Архитектура и градоустройство" в София Борис Милчев.
ПРАКТИКА
Досега подобно нещо бе предвидено само за сгради - паметници на културата. Нормативната уредба допускаше общината или държавата да ипотекира такъв имот, ако собственикът му откаже да плати ремонта и укрепването му. Експерти от Националния институт за паметниците на културата обаче коментират, че до момента това не е прилагано, защото от закона не ставало ясно как се решава въпросът с ипотеките. Сега се очаква схемата да се регулира с изрична общинска наредба. Най-вероятно тя ще бъде изготвена от Столичния общински съвет и ще се прилага от местните власти в останалата част на страната, коментираха от Дирекцията за национален строителен контрол.

"Болкан енерджи" строи вятърен парк за 120 млн. евро", четем в „Дневник"

"Болкан енерджи" ще инвестира над 120 млн. евро в изграждането на вятърен парк в Добрин с мощност 200 мВ. Компанията поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да й издаде 35-годишен лиценз за производство на електроенергия, преди паркът да бъде построен. Регулаторът разгледа искането й на открито заседание и ще се произнесе през следващата седмица.

Паркът ще бъде върху 7000 декара на територията на общините Добрин, Крушари и Генерал Тошево. Строителството му ще започне в началото на 2009 г. и ще продължи година. Първоначално ще бъдат монтирани 35 генератора с мощност по 2.3 мВ върху терени, които са собственост на дружеството. Годишното производство на енергия от тях ще е 169 хил. кВтч. На втория етап от проекта ще бъдат монтирани още 53 перки с обща мощност 119 мВ, които годишно ще произвеждат по 420 хил. кВтч електроенергия. Компанията ще изкупи терени за монтирането на парка, обясни изпълнителният директор Атанас Добрев.

"Болкан енерджи" мотивира 35-годишния срок на лиценза със срока на експлоатация на механичните части на перките, които е 20 години. Оборудването ще бъде доставено от "Енеркон".

Изграждането на парка ще бъде финансирано от заеми и собствени средства на компанията. В доклада на ДКЕВР е посочено, че Корпоративна търговска банка ще отпусне заем за реализацията на проекта. До момента дружеството е представило в регулатора проучвания за вятъра за 10 години от Националния институт по метеорология и Хидрометеорологичната обсерватория в Добрич, но сега се изисква да потвърди данните от проучването с едногодишно измерване на вятъра.

Акционери в "Болкан енерджи" са "Роял ресорт", която притежава 70% от акциите, останалите са на "Маккап", собственост на бившия ковчежник на НДСВ Максим Димов. Експертите на регулаторната комисия са посочили, че "Роял ресорт" има опит в производството на електроенергия и притежава патент от българското Патентно ведомство за метод за изграждането на вятърни централи.

"Маккап" е работила по проекти за изграждане на вятърни централи, производство на биодизел в Гърция. "Болкан ютилитис", дъщерно дружество на "Маккап", има лиценз за търговия с електроенергия. Според информационната система ДАКСИ Максим Димов участва още в "Болкан електрик" - компания за производство на енергия.

"Болкан енерджи" вече преговоря с Националната електрическата компания за присъединяването на парка към нейната мрежа. Освен нова подстанция трябва да бъде изграден 30-километров електропровод. Законът за ВЕИ предвижда приоритетно присъединяване на енергийни обекти за алтернативна енергия и глоби за енергийните дружества, които да откажат такова присъединяване.

„Млечните продукти поскъпнаха с 10%", научаваме от „Сега"

Сушата тази година започна да оскъпява и цените на млечните продукти, алармира вчера изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите Михаил Велков. Заради липсата на дъжд зърнопроизводителите не могат да осигурят необходимите фуражи за изхранване на животните в резултат, на което животните започват да произвеждат по-малко мляко.
Това е и основната причина, заради която фермерите вече продават с 15-20 ст. отгоре литър мляко на мандрите. От края на миналата седмица е регистрирано и първото поскъпване с около 10% при млечните продукти. Кофичка кисело мляко вече се предлага между 70 и 80 ст., а браншовиците очакват до края на годината продуктът да поскъпне поне още с 20%. Килограм сирене вече се продава между 5 и 6 лв., а кашкавалът - 8-9 лв. за килограм. В големите търговски вериги все още може да се намери сирене от 4 лева.
Същевременно е регистрирано и покачване на свинското месо с около 10%. Освен липсващите фуражи причината за това е и невъзможността на фирмите ни да продават в останалите членки на ЕС, което намалява печалбите им. Забраната дойде след констатирани огнища на класическа чума по свинете.
Същевременно поредно поскъпване на хляба бе регистрирано вчера в редица градове на страната. Насъщният в Гоце Делчев струва с 10 стотинки повече и вече се предлага от 80 стотинки до 1 лев в зависимост от грамажа и производителя. Купувачите в Смолян също вече плащат с 10 стотинки отгоре, като белият хляб струва от 88 до 90 ст. при предишна цена 80 ст. Председателят на смолянския браншови съюз Стефан Кисьов обясни, че поскъпването идвало от нарастващата цена на брашното и на зърното, друга движеща причина е и цената на тока.
ПЕЧАЛБИ
"Ние се стремим да сме близо да заводската цена, като слагаме минимална надценка. Печалбата ни от 1 хляб от 5-6 стотинки сме я смъкнали на 2-3 ст., за да покрием разходите", уточни Кисьов. Той обаче подчерта, че рязкото поскъпване се дължи на търговската мрежа, тъй като производителите не могат да определят на каква цена ще продават търговците.

„Борисов спря конкурсите за автобусните линии", съобщи „Дневник"

Причината е недоволството на синдикатите

Кметът на София Бойко Борисов спря в понеделник конкурсите за отдаване на автобусни линии от градския транспорт на частници. "Конкурсите са отлагат, докато се изчисти процедурата и могат да бъдат изпълнени поетите към синдикатите ангажименти за прозрачност и възможността те да наблюдават процеса", заяви кметът.

Той напомни, че общината има споразумение с транспортните профсъюзи, срещу което те отложиха ефективната стачка в столицата през май. Тя щеше да блокира града точно преди евроизборите. Борисов не каза с колко ще се отложат конкурсите. Общинари коментираха, че те ще бъдат оставени за след местните избори, за да не се рискува с ново недоволство на профсъюзите.

През май освен по-високи заплати шофьорите поискаха шефът на общинската транспортна комисия Радослав Тошев да изтегли доклада си за отдаването на още автобусни линии на частни фирми. Докладът не беше оттеглен, а само отложен. Председателят на общинския съвет Владимир Кисьов напомни, че общината е поела ангажимент пред Европейската банка за възстановяване и развитие да отдаде поне 1/3 от линиите, срещу което София получи заем за нови автобуси.

В края на юни докладът на Тошев беше вкаран в дневния ред на съвета и това ядоса синдикалистите. Те обявиха, че отново ще обявят ефективен протест, въпреки че получиха увеличение на заплатите с около 200 лв. Профсъюзите се успокоиха след разговор с Борисов, който им обеща прозрачни конкурси.

В крайна сметка общинските съветници одобриха отдаването под наем на общо 67 автобусни линии на превозвачи. Сега се спира процедурата и за старите частни линии, и за новите.

„Фармацевти прогнозират фалит на аптеки", е едно от заглавията в „Монитор"

Възможно е да се стигне до фалити на аптеки и дистрибутори на лекарства, ако наредбата за двойно намаляване надценките на лекарствените продукти влезе в сила. Това заяви за "Преди всички" на БНР магистър-фармацевтът Димитрия Стайкова.
По думите й, с приемането на наредбата аптеките и търговците на едро ще бъдат затруднени да извършват своята дейност, защото с двойно намаляване на надценките няма как да се осигури безотказно и качествено лекарствоснабдяване.
"Ударът е чисто икономически. Съзнаваме, че крайната цел е поевтиняване на лекарствата, но държавата трябва регулира цените на лекарствата, преговаряйки с производителите", коментира Стайкова.
С приемането на новата наредба аптеката няма да взема сама своите решения, а ще бъде принудена, за да оцелее, да се групира или с други аптеки, или с дистрибутори и производители. Така става възможно потребителите да нямат достъп до всички видове лекарства, смята магистър-фармацевтът
Няма основания за тревога, смята пък експертът от МЗ Венислава Марик.

„Търговци помпат инфлацията",  пише „Сега"

Новите цени на тока и топлото, както и поскъпването на храните ще бъдат трамплин на инфлацията през следващите месеци. През януари-юни обаче инфлацията е била съвсем умерена, твърди докладът на Центъра за икономическо развитие за първата половина на 2007 г.
Анкета сред шефовете на промишлени предприятия през юни показва, че в индустрията не се очаква поскъпване до септември. Две трети от фирмите в строителството и услугите също не смятат да вдигат цените до есента. Расте обаче делът на търговците на дребно, които признават, че гласят нови етикети за следващите три месеца.
"Слуховете и очакванията за поскъпване понякога са по-големи от реалното повишение на цените", отбеляза Георги Прохаски, съпредседател на ЦИР. Той посочи, че юни 2007 г. е бил само с 5.6% по-скъп в сравнение с година по-рано, докато през юни 2006 г . инфлацията е била с цели 8.2% по-висока спрямо юни 2005 г. Повишението на акцизите от 1 януари догодина, както и евентуални нови тарифи на енергията ще повлияят по-сериозно на инфлацията отколкото сезонните колебания в цените на доматите, заяви Прохаски.