Градът под тепетата се превръща в новата индустриална столица на страната, благодарение на мащабния проект „Тракия икономическа зона" - ТИЗ. В него се обединяват 9 общини, 6 индустриални зони и два клъстера, за да предложат първия в България Район за целенасочена подкрепа от държавата на площ от 10 700 000 м².

Размерът на инвестициите в мега-проекта до момента надхвърля 1 милиард евро, а заетите работни места са над 15 000 души. Според предварителните прогнози в срок от 10 години се очаква този брой да нарасне с още 30 000.

В рамките на мащабния икономически проект се предлагат готови производствени, логистични и търговски помещения или се изграждат обекти според специфичните изисквания на всяка компания. Съществува обща система за управление и модерна инфраструктура - транспортни връзки, достъп до електричество и газификация, ВиК и телекомуникации.

Завършеното устройствено планиране, облекчените процедури и прякото съдействие на местната администрация правят възможно бързото стартиране на бизнес. Най-добрият знак, че Тракия икономическа зона е мястото на успешния бизнес, е фактът, че много от вече инвестиралите тук, продължават да разширяват инвестициите си като удвоят и дори утрояват производствените си мощности.

Сред инвеститорите в ТИЗ са компании като Liebherr, Magna Powertrain, ABB, , Socotab, Schneider Electric, William Hughes, DB Schenker, Kaufland, Zobele, , Mecalit, Lunatone, Brunata, Viking, „КЦМ" АД, „Агрия АД‘‘, Завод за горещо поцинковане на Юпитер Холдинг , „Мекалит", „Техно Акташ", „Биофреш" и др. В процес на изграждане са и нови проекти сред които предприятие на японската компания SMC Industrial Automation и на американската Sensata.

Повече информация за ТИЗ и за икономическото развитие на Пловдив и региона може да откриете тук.