Туристическата индустрия в България осигурява 14 % от брутния вътрешен продукт на България. През 2007 г. секторът е осигурил 371 000 работни места.
Това сочи анализ на компанията Oxford Business Group.

Според изследването през 2008 г. туристическият сектор продължава да играе важна роля за развитието на българската икономика, създавайки нови работни места и осигурявайки постоянен поток на чуждестранни туристи в страната. Само през първите 8 м.на 2007 г. туризмът генерира 1.83 милиарда долара оборот , което е повишение с 14.3% в сравнение със същия период на предходната година.

В сравнение със съседните страни, туристическият бранш в България се развива със стабилни темпове и въпреки че има проблеми с остарялата пътна инфраструктура и презастрояването в някои зони, се наблюдава стабилен поток на инвестиции в местата за настаняване, отдих и развлечение през последните няколко години.

Едно от основните предимства на България като туристическа дестинация е фактът, че тя привлича туристите в два различни сезона - през лятото чрез плажовете по Черноморието и през зимата чрез ски курортите, като и двата начина на отдих предлагат отлична качество на достъпни цени, особено за чужденците.

Развитието на бранша продължава и чрез редицата проекти, които в момента текат, включително план за построяването на пет звезден комплекс край Бургас на стойност 12 милиона евро, който ще има капацитет да посреща 7 000 туриста на година. Инвестиция за 35.7 милиона евро ще бъде направена в най-старият и известен ски курорт в България - Боровец.

Прогнозите на експертите са, че икономическият растеж на България през 2008 година ще бъде 6 на сто. Като проблеми специалистите посочват големия търговски дефицит и дефицита по текущата сметка. Сериозен проблем пред страната ще бъде и инфлацията заради растящите цени на енергийните ресурси, сочи анализът. 60 на сто от инвестициите идват от сферата на недвижимите имоти.  Над 90 на сто от българите имат свои жилища.

След членството на страната в ЕС, банковата система има много възможности да финансира различни проекти.

От 2001 година насам капиталовият пазар в страната се развива добре. Предполага се, че взаимните и пенсионните фондове ще придобият по-голяма популярност сред обществото. Застрахователният пазар, доминиран от чужди инвеститори,  показва стабилно развитие.

Изследването отбелязва бурния растеж на строителството и недвижимите имоти. Експертите се надяват, че одобреният план за развитието на София ще осигури повече възможности за частните инвеститори. 

Въвеждането на WiMax в страната малко се забави. Няколко компании получиха WiMax лицензи. Някои агресивни играчи на пазара като Max Telecom покриват 30-40% от страната през първите месеци на 2008 година. Секторът на информационните технологии показва положително развитие. Според Международната информационна корпорация браншът бележи развитие 24% през 2007 година и около 10 на сто от БВП.

Фрагментацията на земята в България е сериозен проблем пред развитието на селското стопанство. Около 75 на сто от стопаните притежават под 1 хектар.