В анимационните филмчета често има моменти, в които героят се задържа във въздуха надвиснал над голяма пропаст продължавайки лудешки да бяга. След няколко секунди обаче разбира, че спасение няма и пада като камък надолу.

Подобно сравнение може да се направи с кампанията на борещата се президентска номинация от Демократическата партия Хилари Клинтън. След тежката загуба в Северна Каролина и неубедителната й победа в Индиана, по всичко личи, че госпожа Клинтън е вече история.

Въпреки че шансовете й вече клонят към нула, Хилари Клинтън не спира да се бори и коментира, че тя ще е следващия американски президент. Това разбира се е нейно право, но е много трудно да разберем какво ще спечели тя, партията й и цялата страна от тази отчаяна борба.

Нека обаче погледнем към реалната ситуация. След последните два първични вота, Барак Обама води със 166 делегата, а ако отделим суперделегатите, които могат да гласуват за когото пожелаят, неговата преднина намалява до 152. Следват още шест щата. Госпожа Клинтън има добри шансове да спечели два от тях - Западна Вирджиния и Кентъки. Ако все още иска да спечели номинацията на Демократическата партия, Хилари Клинтън трябва да спечели гласовете на поне 70% от суперделегатите, което ще е адски трудно предвид изоставането й до момента. Дори и да възстанови вота от дисквалифицираните щати Флорида и Мичиган, тя отново ще е несигурна за избирането си.

Ако госпожа Клинтън издържи през следващите няколко седмици, репутацията й на „биткаджия" ще бъде затвърдена. Само при това положение, тя ще може да се изправи пред делегатите и да ги предупреди, че ако изберат Барак Обама за кандидат на демократическата партия, той ще загуби в пряк двубой със сенатор МакКейн. Тук тя може да заложи на неопитността на съпартиеца си, което в никакъв случай няма да е лъжа.

От друга страна пък, какво предлага Обама? От него чуваме все популистки и дори антикапиталистически идеи, както и тежката артилерия в кампанията му - Незабавно изтегляне на американската армия от Ирак. „Обамаманията" е толкова голяма, че никой не се замисля какво обещава бъдещият американски президент на нацията.

В същото време, е вярно че госпожа Клинтън остава силно популярна сред представителите на средната класа на Америка. Това поставя Барак Обама в по-лоша позиция спрямо представителя на Републиканската партия Джон МакКейн. Все още има анализатори, които коментират въпроса с цвета на кожата на господин Обама. Според тях, в САЩ все още има недоверие към афроамериканците на високи държавни постове, което отново е минус за Барак Обама. Това мнение обаче не се споделя от болшинството политически експерти.

Основният проблем, който Обама има с белите гласоподаватели е по-скоро свързан с класата, а не расата. За белите представителите на средната класа, той се държи прекалено встрани от елита. Обама не може да пие уиски и показва особена принадлежност към евтините места за хранене. Прекалено провинциалният облик на Джон Кери му изигра лоша шега, но за Обама, чиято майка често е използвала купони за храна, положението е още по-сериозно.

В същото време, той успява да привлече онези избиратели, които „лъскавата" госпожа Клинтън не може. Ако цветът на кожата е толкова голям проблем, Обама винаги може да си вземе млад бял мъж за вицепрезидент, който да се хареса на предирчивите избиратели. Според последните проучвания, младите хора без значение от раса и пол, предпочитат именно Обама за свой президент. Ако сенатор МакКейн се изправи срещу госпожа Клинтън, той ще спечели гласовете на всички независими избиратели. Ако се изправи срещу Обама, то ще трябва да ги намали наполовина. До сега Барак Обама успя да привлече пари за кампанията си от 1.5 млн. души, което е абсолютен рекорд. Всеки от тези влиятелни донори ще работи здраво, за да може „инвестицията" му да се отплати в бъдеще.

Основната причина да се провеждат дългите и изтощителни първични избори, е за да се оцени кой кандидат как работи в условия на силно напрежение. Госпожа Клинтън успява да се справи за сега, като показва твърдост и упоритост въпреки слабите шансове за успех. Сенатор МакКейн доказва твърдостта си, като не отстъпва от темата Ирак и подкрепя свободната търговия. Обама тук по-трудно може да бъде забелязан с нещо конкретно, въпреки че и той си има своите достойнства. През последните седмици той успя да се справи с няколко скандала и тежката критика на Хилари Клинтън. Тук трябва да отбележим и твърдото му становище да не подкрепи идиотското предложение на Клинтън и МакКейн за отмяна на данъка върху бензина.

Има още една съществена причина, която ни отговаря на въпроса защо Барак Обама вече е спечелил номинацията на Демократическата партия. Повече от всеки друг кандидат за президент, той коментира важната темата за по-благородна Америка. Това е пряко следствие от неговата същина като човек. Когато родителите на Обама се женят през 1960 г., брачният съюз между бяла жена и черен мъж все още е бил забранен в половината щати. Днес, почти петдесет години по-късно, техният син е на прага на Белия Дом. Въпреки редица провокации, той никога не отстъпи от идеята за двупартиен модел на управление и силна външна политика на САЩ.

По всичко личи, че Обама ще получи подкрепата на партията си и ще се сблъска с МакКейн на президентските избори през ноември. В същото време, за г-жа Клинтън ще е най-добре да прекрати кампанията си в най-удачния момент и да поздрави с успеха Барак Обама.