Управляващите нарочно предлагат увеличаване на осигурителния стаж с 3 г. с цел - колкото се може по-малко хора за ползват правото на пенсиониране, колкото се може по-малко хора да получават високи пенсии, тъй като искат да запазят финансовата стабилност на пенсионната система, заяви в НС депутатът от Коалиция за България Драгомир Стойнев, предаде БГНЕС.

Предлага се ролята на държавата в тази система да отпадне, което говори за едно единствено нещо - плавна, постепенна приватизация на пенсионната система, каза той.

„Ако се вдигне възрастта за пенсиониране с 3 г. отсега мога да ви кажа, че младите хора, които сега завършват своето образование няма да могат да се пенсионират", алармира депутатът.

Защото в момента средната възраст за пенсиониране е 64 г., а представете си ако се вдигне с още три години на каква възраст ще се пенсионират те? , запита Стойнев.

Как ние ще си намерим работа след като е ясно, че трябва да бъдем готови за едно постоянно влизане и излизане от трудовия пазар?, продължи с въпросите си Стойнев.

КБ няма да подкрепи предложената от управляващите пенсионна реформа, защото не може да се предлага само изменение в разходната част в бюджета на държавното обществено осигуряване. От КБ предлагат плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране и осигурителния принос.

Нека тази реформа да започне за тези, които сега влизат на пазара на труда и да стартира от 2014 г., защото тогава започва новия финансов цикъл на ЕС, така Стойнев изложи позицията на левите депутати.

Припомняме, за да има стимул хората да работят и след придобиване право на пенсия, всяка година стаж отгоре ще носи по 3% повече при изчисляване на пенсията впоследствие. Запазва се и възможността за лицата, навършили 65 години, които имат не по-малко от 15 години трудов стаж, да могат да се пенсионират.

Предлага се и гъвкава формула за индексиране на пенсиите всяка година. До 30 юни 2011 година, включително, осигурителите, самоосигуряващите се лица и физическите лица, които имат задължения към Държавното обществено осигуряване, ще могат да ги погасяват без лихва, ако изплатят цялото задължение.