Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) настоява за промяна в ръководството на Централен депозитар АД и започва консултации със заинтересованите страни като „БФБ-София" АД, АТБ, БАУТ, КРИБ и АИКБ за издигането кандидатури за членове на Съвета на директорите с цел стабилизиране на депозитаря и оптимизиране на работата му.

В ръководството на депозитаря трябва да бъдат включени водещи фигури с дългогодишен опит и познания в областта на капиталовите пазари, настояват от асоциацията.

Сривът в системата на Централен депозитар от петък, 23 март, довел до отлагане на сетълмента, е поредното доказателство, за необходимостта от промени в ръководството на депозитаря.

Възникналата ситуация не е изолиран инцидент, а резултат от системно натрупване на управленски грешки.

Липсата на достатъчна експертиза поставя под въпрос оперативните и стратегически решения, които се вземат за дейността на депозитаря, което от своя страна поставя под съмнение функционирането на капиталовия пазар като цяло, смятат експертите.

Асоциацията се обръща към всички заинтересовани страни с предложение за издигането на обща кандидатура на доказан професионалист за поста Изпълнителен директор на Централен депозитар АД и промени в Съвета на директорите.

Обединяването на професионалната общност около кандидатури за членове на Съвета на директорите и персонално за изпълнителен директор ще е гаранция за стабилизирането на Централен депозитар АД и ще бъде в интерес на всички участници на пазара, твърдят от асоциацията.

В противен случай ще продължим да бъдем свидетели на критични ситуации, които във всеки един момент могат до доведат до блокиране на капиталовия пазар, предупреждават от БАЛИП.