Светла Тодорова е новият шеф на ДКЕВР. Това съобщи служебният вицепремиер Екатерина Захариева по време на пресконференция на икономическия екип на Министерски съвет.

Тодорова бе член на регулатора по време на правителството на НДСВ, когато начело на ДКЕВР бе Константин Шушулов. Освен това тя е консултант към ЕК по различни проекти и консултира държави за това как трябва да работят и да се структурират техните регулатори.

Освен нея в ръководството на регулатора влизат Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.

Стана ясно също така, че Министерски съвет ще освободи и Еленко Божков, който преди време отказа да подаде молба за напускане. Причината за уволнението е конфликт на интереси, изразяващ се в членство в неправителствена организация на производителите на зелена енергия.

Кой кой е в новото ръководство

Светла Тодорова е магистър по икономика от УНСС. Има 35-годишен професионален опит в енергийния сектор и над 15 години е работила в областта на регулирането. Управленският си опит придобива през възходящата си кариера на началник отдел, директор и член на регулаторна комисия. От 2001 г. до 2006 г. е била член на ДКЕВР. Към момента е консултант по проект на Европейската комисия в областта на регулирането на електроенергийния пазар в Украйна.

Евгения Харитонова е била председател и член на ДКЕВР. В периода 2012-2013 г. е била заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Заемала е различни позиции - от експерт до началник отдел в Националната електрическа компания. Завършила е техническия университет в София и има следдипломна квалификация в УНСС.

Костадинка Тодорова е магистър електроинженер от Техническия университет в София. От 2002 г. до 2010 г. в МИЕ е заемала длъжността директор на дирекциите „Енергийна стратегия, икономически анализи и прогнози" и „Енергийна ефективност и опазване на околната среда". Участвала е в разработването на редица стратегии и законодателни актове в енергийната сфера. Към момента е главен експертен сътрудник в Комисията по енергетика в Народното събрание.