Президентът на РФ Владимир Путин се отправя на своето може би последно посещение в чужбина като държавен глава. Заедно с президента в България пристига и президентският наследник Дмитрий Медведев. В България на 17 януари се открива годината на Русия, а опозицията ще проведе протестен митинг - пише във водещия материал на Газета.Ру.

„Братята славяни са се подготвили сериозно за визитата на Путин" - коментира руската медия. Освен откриването на Годината на Русия, наскоро е излязла от печат книгата „За какво мисли Русия?", която съдържа статии, изказвания и интервюта с президента Путин. В четвъртък вечерта е планиран голям концерт в НДК с участието на известни български и руски артисти.

Основните задачи на визитата на Путин в България са насрочени за петък. След полагането на венци и разглеждането на изложба, Путин и Първанов ще преговарят първо в тесен, след това в разширен състав. Денят ще завърши с подписване на съвместни документи и пресконференция.

Двата акцента в посещението на Путин ще бъдат партньорството в търговско икономическата сфера и ситуацията в Косово.

Помощник президентът Сергей Приходько счита, че партньорството между двете страни вече „носи дългосрочен балансиран характер и обхваща не само традиционните области, но и високотехнологичната сфер, транспортната, туристическата". Потвърждение на тези позитивни тенденции е стабилният ръст на показателите на външната търговия. За първите десет месеца на 2007 стокооборотът между двете страни е $3,4 млрд., което е с 22% повече от аналогичения период през 2006.

Инвестиционен интерес към България проявяват големи руски компании като „ЛУКойл", РАО „ЕЭС России", „Силовие машинй", „Мечел". Не е случайно, че заедно с Путин и Медведев в София пристигат президентът на „ЛУКойл" Вагит Алекперов, шефът на Газпром Алексей Миллер, президентът на „Роснефть" Сергей Богданчиков, президентът на „Атомстройекспорт" Сергей Шматко и други бизнесмени и ръководители на държавни компании.

В България Путин ще подпише около 10 документа, главни от които ще станат контрактът за АЕЦ Белене на стойност почти 4 млрд. евро и съглашението за проектната компания за изграждане на тръбопровода Бургас - Александруполис, с който ще могат да се пренасят до 50 млн. т. нефт годишно за Западна Европа.

По думите на Приходько продължават преговорите за възможното подписване на съглашение за строителството на българския участък на тръбопровода Южен поток. Напомняме, че в края на ноември 2007 Газпром и италианската Eni се договориха за създаване на съвместно предприятие за проектиране на тръбопровода, инвестицията ще възлезе на над десет милиарда долара.

Между другото, наскоро източник в Кремъл е съобщил, че ръководството на Русия е недоволно от опитите на Държавния департамент на САЩ да влияе на двустранните руско - български отношения. „Има един привнесен отвън фактор, да не кажа на висшето ръководство, но на Държавния департамент, опитващ се постоянно да дърпа българите назад. Само щом се придвижим реално напред в двустранните въпроси, изпълзяват разни чиновничета от Държавния департамент и ни хващат за пешовете: ‘Това защо ви трябва', без да предлагат алтернативи".

Сам Путин в статията си „Русия и България: стари традиции на дружба и задачи на днешния ден" отбелязва: главното за нас се заключава в това България да не реализира интересите си за сметка интересите на безопасността на други страни. Новите съюзнически задължения на България не трябва да станат бариера за разширение на отношенията й с Русия.

Известно е, че визитата в България може да бъде последната за Путин като президент на Русия. В плановете на Путин до предаването на длъжността през май не са вписани засега никакви чуждестранни пътувания.

Руската и българската опозиция също отбелязват събитието. Илюстрация на материала в Газета.Ру са плакатите, разпространявани от ДСБ:  Putin Go Home. Несъстоялият се кандидат за президент на Русия и дисидент Владимир Буковский пристига в София малко след официалната руска делегация. Той на кръгла маса ще обсъди заедно с тукашната опозиция проблемите на зависимостта на България от Русия в икономическата, енергийната и политическата области. Опозицията в България готви протестни акции против посещението на руския президент в България.

Властите на България пък подготвят Година на Русия, в рамките на която в София и Варна ще има фестивали на руското кино, у нас ще гастролира и „Большой Театр".