Необходими са над 3 милиона лева, за да се пусне отново в експлоатация „ОЦК-Кърджали", каза председателят на регионалната структура на КНСБ Иванка Караколева, съобщава БТА.

От тези средства около 1,5 млн. лв. са само за заплати и обезщетения.

Представен е подробен разчет на необходимия финансов ресурс за започване на работата в Оловно-цинковия комплекс, според който в първия месец след пуска ще са необходими още около 1,1 млн. лв.

Справката е поискана от полския консорциум "Силезия" АД, който прояви интерес към металургичното предприятие. Полските инвеститори са поискали и списък на фирмите на сегашния собственик на предприятието Валентин Захариев.

Работниците от комбината в Кърджали ще изчакат с подновяването на протестните действия до края на месеца. Те обаче поставиха ултиматум, че ако и тогава няма яснота кой ще е новият мениджърски екип, протестите ще продължат.

В момента текат преговори с кандидат-инвеститорите в комбината, които според синдикатите трябва да приключат до края на седмицата.

Преди дни синдикалистите обявиха, че полски консорциум проявява интерес за наемане на ОЦК Кърджали за срок от три години.

Днес акциите на комбината поскъпнаха с 2,7 на сто до 3,05 лв. за брой, което дава на дружеството пазарна капитализация в размер на 25,6 млн. лева.