"Бизнес и синдикати: Повече пари за образование, не за отбрана", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Бизнесът и синдикатите се обявиха против отпускането на допълнителни средства за сектор Сигурност за тази и следващата година, без насреща да са извършени реформи. "За пореден път виждаме отказ от реформи, увеличават се разходите за издръжка на персонал без подобряване на услугата", каза Камен Колчев от КРИБ на заседание на тристранката, на което бяха обсъдени проектите за актуализация на бюджета за тази година, и проекта на бюджет за 2016 г. "Не възприемаме добре актуализацията на тазгодишния бюджет за издръжката на МВР и Министерство на отбраната с близо четвърт милиард, както и планираното увеличаване на разходите за догодина особено за въоръжаване, които ще бъдат за сметка на нов дълг", заяви председателят на АИКБ Васил Велев. "В същото време образованието и науката остават недофинансирани, и ако трябва да избираме въоръжаване или образование, избираме образованието", каза Велев.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Бежанците в Гърция и Италия отказват да се местят в София" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Гърция и Италия изпитват трудности да намерят желаещи сред регистрираните там бежанци, които да бъдат преместени доброволно в България. Затова в момента бежанският център в столичния кв. "Враждебна" стои свободен в очакване на първите чужденци, които ще се осмелят да дойдат у нас, научи "Сега" от източници от Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Общежитието във "Враждебна" беше определено за мястото, където да бъдат настанени 300 души от общо 1549, които България трябва да приеме до края на 2016 г. съгласно приетия от Европейския съюз план за разселване на търсещите убежище в Европа. Първите 500 трябва да дойдат до края на годината, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова. Поради слабия интерес обаче броят им е бил намален. За всеки пристигнал агенцията ще получи по 6 хил. евро.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Магистрала "Марица" е завършена. След 36 години и над 500 млн. лв.", пише в. "Капитал Daily"
Магистрала "Марица" е изцяло завършена и пусната за движение. Връзката на "Тракия" с българо-турската граница е започната през 1979 г., а последната отсечка от Оризово до Димитровград беше официално открита в четвъртък. Пътуващите вече могат да използват 117 км магистрален път от пътен възел Оризово при магистрала "Тракия" до ГКПП Капитан Андреево при българо-турската граница.

Новата магистрала ще улесни връзките с южната ни съседка и ще разтовари движението по първокласните и второкласните пътища в областите Пловдив, Стара Загора и Хасково, които досега се използваха от тежкотоварните камиони и автобусите. Очакваният дневен трафик (променено в 21.50 ч. - бел. ред.) по аутобана е 8500 превозни средства през 2015 г., 11 145 през 2020 г. и 15 701 през 2040 г.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Над 14% невалидни бюлетини за съветници" е водещo заглавиe от в. "Труд"
Над 14% са невалидните бюлетини за общински съветници, съобщи проф. Михаил Константинов. Той оглавява фирмата "Информационно обслужване", която преброява изборните резултати.
Недействителните бюлетини за общински съветници са били 463 695. В София бракът е 8,96%, или 36 894 невалидни бюлетини от 411 907 гласували, според протокола на Общинската избирателна комисия. До редакционното приключване на броя в ЦИК все още нямаха официални обобщени данни за страната. Недействителните при референдума са едва 4.52%.
Прочети още от в. "Труд"

"БНБ избра "Делойт България" за консултант при оценката на банките", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Българска народна банка е избрала "Делойт България" за консултант при предстоящата оценка на качеството на активите и стрес-тестовете на българските банки. Това става ясно от публикуваните на сайта на централната банка протоколи от заседанията на комисията оценяваща офертите по обществената поръчка и решение, подписано от новия главен секретар на БНБ Снежанка Деянова.

Единият от другите двама кандидати - Mazars, е отстранен тъй като заедно с допълнително поискани от централната банка документи е предоставил и ценовата си оферта преди моментът, в който трябва да се отворят запечатаните пликове на всички участници. Другият - Oliver Wyman, губи по точки след като е предложил по-добро техническо изпълнение на задачата, но и над двадесет пъти по-висока цена от тази на "Делойт" и чувствително надвишаваща индикативната цена на обществената поръчка - 1.7 млн. лв.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Два пъти не уцелиха с гранатомет Алексей Петров по погрешка", четем на първа страница на в. „24 часа"
Алексей Петров се измъкна невредим, след като двама души стреляха по бронирания му "Мерцедес S класа" с гранатомети РПГ-22 "Нето". Екшънът се разигра в четвъртък сутринта близо до дома на бившия съветник в ДАНС в столичния кв. "Кръстова вада".
Нападателите се измъкнали с червен "Опел Вектра", а полицията ги търси в цялата страна. Възможно е обаче колата да е модел "Астра", тъй като свидетелите не са видели добре.
Около 8,40 ч Петров тръгнал с бронирания си мерцедес по бизнес дела. Возел се на задната седалка, а охраната му не била с него .
Колата излязла от улица "Арарат", където живее бившият командос, и завила по ул. "Проф. Минчо Лалков". Изминала около 200 м, когато, скрити в храстите на ул. "Светослав Минков", двамата бандити стреляли по мерцедеса.
Прочети още от в. „24 часа"

"Хакерската атака срещу ЦИК струвала $10 хил." четем на първа страница във в. "Монитор"
Нападението било поръчано по интернет, действали от Румъния.
Хакерската атака, която удари сайта на ЦИК в деня на изборите, струвала 10 хил. долара. Това съобщиха за „Монитор" от анонимна хакерска организация, създадена, за да се бори срещу подобни престъпления. Екипът, съставен предимно от млади момчета, направил собствено проучване, за което им съдействали и специалисти от МВР, които паралелно с това водели и официално разследване по случая. Те установили, че нападението е било реализирано от IP адреси, ситуирани във Виетнам, Турция и САЩ, както и от други точки на света. Това обаче не означава, че хакерите са били на тези места. Те просто са ползвали адреси на хора, които дори не предполагат, че са участвали в атаката. Най-вероятно киберпрестъпниците са били в Румъния.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Цялата пенсионна система се разстройва от инат", пише в. "Сега"
НОИ може да се превърне във виртуална пирамида - даваме надежди за по-високи пенсии, но нямаме ресурса да ги осигурим, казва бившият социален министър Йордан Христосков.
- Г-н Христосков, гледайки проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 г., какво постига пенсионната реформа в първата си година?

- Нищо не постига. За съжаление негативите в осигурителната система в резултат на направените компромиси, заради плахите стъпки ще продължат да се трупат. Пенсионерите се увеличават, разходите - също. Дефицитът в общественото осигуряване няма да намалява или ако намалее малко, с увеличаването на пенсионната вноска с по 1 пункт през 2017 г. и 2018 г. тази компенсация ще бъде много бързо "изядена". Това нарастване на осигурителните вноски в НОИ е за сметка на вноската в универсален пенсионен фонд, а това е за сметка на бъдещата втора пенсия на младите хора. Но все пак от пенсионната реформа има и позитивни неща. Първо, има предсказуемост, ясен план за увеличение на възрастта и на стажа в далечна перспектива. Имаме сравнително ясно очертана схема, по която ще се увеличава тежестта на една година стаж с процента на швейцарското правило всяка година, но с уговорката, че ще е според икономическите възможности.
Прочети още от в. "Сега"

"Всяко трето пиле на трапезата вносно", четем във в. "Монитор"
Полша ни цака с евтини мръвки
Всяко трето пиле на трапезата ни е чуждоземско, сочат данни на предприемачите от птицевъдството, изнесени днес.
Според Иван Ангелов, собственик на птицеферма, най-голям и евтин внос у нас се реализира от Полша и Бразилия. „Националната субсидия на килограм пилешко месо у нас е 6 ст., а в Полша - много пъти по-голяма", твърди той за това там производството е нараснало от началото на годината със 17%. „От Бразилия пък могат да си позволят да внасят на ниски цени, защото ползват евтини фуражи за храна на птиците и получават експортна субсидия", уточни бизнесменът. От най-голямата латиноамериканска държава у нас се внася предимно замразено месо. „От Полша у нас се доставят охладени пилета, които влизат в България на цена от 1,16 евро за килограм", поясни Ангелов и добави, че за радост у нас се продават повече български пилета, докато при свинското месо консумацията се осигурява на 100% от импорта.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Бизнес и синдикати против данък вредни храни", пише в. „24 часа"
Негативните му ефекти щели да са повече от позитивите
Работодатели и синдикати се обявиха против въвеждането на данък "вредни храни". Обсъждането на проекта влезе като допълнителна точка в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Проектът предвижда облагане на четири групи такива храни - пресолени, с добавена захар, с трансмазнини и енергийните напитки. Според работодателите този данък няма да постигне очакваният ефект за змдравословно хранене, а само ще увеличи сивата икономика и безработицата, ще влоши условията за бизнес и най-важното - няма да се спази един от най-важните ангажименти на управляващите - запазване на сегашната данъчна система.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"GSM "пържи" поколението ни", пише в. "Стандарт"
Мобилните телефони и цигареният дим се отразяват не само на нас, а и на поколението ни. Дори и ако са пасивни пушачи, мъжете рискуват вдишваният от тях дим да се отрази върху бъдещите им деца и да предизвика сериозни и необратими генетични изменения. Това е доказано от български учени в Института по биология и имунология на размножаването /ИБИР/ към БАН, разказа неговият директор проф. Мария Иванова.

Пасивните пушачи също рискуват да имат болно поколение. Изследването, направено от ИБИР, включва 60 мъже до 35-годишна възраст. Изследвани са както активни пушачи, така и такива, които просто пребивават в среда, в която димът от цигарите е неизменно присъствие.
Прочети още от в. "Стандарт"