Филип Крумов от Министерството на икономиката и енергетиката (Дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" - управляващ орган на ОП „Конкурентоспособност") представи пред представители на 20 браншови организации приоритетите и целите на Оперативна програма „Конкурентоспособност". 

Акцентът е върху възможностите, които програмата ще дава, за наемане на специалисти в предприятията за разработване на иновативни решения с промишлено приложение.

Друга съществена възможност е изграждането на т.нар. междинни звена за технологичен трансфер - центрове за трансфер на технологии, технологични инкубатори и др.

Иновационната система у нас страда преди всичко от структурни проблеми, поради липсата на мрежа от технологични центрове, които да бъдат трансмисия между наука и бизнес, смята Крумов.

В тази връзка до края на месец юли т.г. ще бъдат сключени договорите за създаване на първите 14 инкубатори (центрове за технологичен трансфер), чието финансиране ще бъде по Програма ФАР на ЕС.

Сред приоритетите на ОП „Конкурентоспособност" ще бъдат изграждането на сертифициращи лаборатории, развитие на клъстерни структури, както и технологично обновление на предприятията.

Пред участниците в днешната среща своя опит по осъществяването на проекти, финансирани от гръцката ОП „Конкурентоспособност" представи Георг Строгилопулос - президент на Logotech. Това е най-голямата консултантска организация в Гърция, разработила само през последните три години повече от 500 проекта по структурните фондове на ЕС.

По-рано днес БСК и „Логотех" подписаха Меморандум за сътрудничество, целящ оптимизиране на процеса по подготовка на проектни предложения на фирми и организации по програми с европейско финансиране и постигане на по-висока усвояемост на средствата от ЕС.