Когато миналата година цените на петрола наближаваха $80 за барел, анализаторите отдаваха всичко на изнервеността на пазара. Суровината се доставяше редовно, а запасите непрекъснато се покачваха, но производителите начело с ОПЕК работеха на пълни обороти без резервни мощности за кризисни ситуации. При това положение, един силен ураган над Мексиканския залив или евентуален въоръжен конфликт между САЩ и Иран, лесно можеше да изстреля цената до небето.

Когато нито един от страховете на пазара не се реализира, а запасите продължаваха да се покачват, цените бързо започнаха да губят нивата си. По това време вече, пазарът беше излязъл от периода си на хипер-изнервеност и гледаше фундаментите, а те показваха, че светът потребява повече петрол от колкото може да произведе.

Миналото лято, когато запасите започнаха да се покачват, Саудитска Арабия побърза да намали дневните добивни нива. Това бързо рефлектира върху останалите членки на ОПЕК и те също решиха да намалят производството, за да подкрепят цената. Като резултат, в момента организацията произвежда с 1 млн. по-малко барела дневно в сравнение със същия период миналата година. Същевременно обаче, световното търсене се е повишило с точно 1 млн. барела до 84 млн. барела дневно в сравнение с август 2006 г.  

Неизбежният резултат е спад на петролните запаси в момент, в който трябва да се покачват. От 1999 г. насам, запасите на суровината са се покачвали средно с 840,000 барела дневно през второто тримесечие на годината. През тази обаче, те падат средно с 140,000 барела дневно.

Инвеститорите, притеснени от недостиг на петрол към края на годината, изкупуват фючърси на суровината и така допринасят за достигането на нови ценови върхове. На 16 юли, барел от петрол сорт Брент достигна ниво $78.40 за барел, което беше само няколко цента под миналогодишния рекорд. В същия ден излезе и прогнозен доклад на Goldman Sachs, според който цената на петрола може да достигне до $95 за барел през зимата, ако ОПЕК не увеличи дневните добивни нива.

Международната енергийна агенция (МЕА), също е предупредила за опасността от покачване на цените в следствие на недостатъчното производство на петрол. Според агенцията, потреблението на горива ще продължи да расте през тази и следващата година въпреки високите цени на суровината. От това можем да заключим, че за момента световната икономика е достатъчно силна, за да понесе високите цени на петрола.

Членовете на ОПЕК изглежда споделят увереността на МЕА. Все пак не е в техен интерес да подкопават световното икономическо развитие, тъй като това ще се върне под формата на занижено петролно потребление. За разлика от миналата година, в момента картелът разполага с резервен капацитет от 3 млн. барела дневно, който бързо може да влезе в употреба. Ако ОПЕК сметнат, че високата цена вече наврежда на световната икономика, те веднага ще увеличат производството си и ще ограничат растежа на цената.

Подобно мислене обаче доказва, че картелът е по-предсказуем както от ураганния сезон в САЩ, така и от политиката в Близкия Изток.