Тъпотия е да спираме III и IV блок, отбелязва в."Монитор"

Трети и четвърти блок на АЕЦ "Козбодуй" да заработят отново заради енергийната криза на Балканите. За това ще настоява министърът на икономиката и енсергетиката Румен Овчаров по време на срещата на министрите на енергетиката на страните -членки на Европейския съюз в Брюксел на 15 февруари, съобщиха от пресслужбата на министерството вчера. По време на разговорите със своите колеги Овчаров ще поиска още Съветът на министрите на енергетиката на ЕС да обсъди възможностите за подновяване на работата на двата блока.

Ако обаче ни бъде отказано да пуснем отново в експлоатация реакторите, които бяха изключени от енергийната система на страната на 31 декември 2006 г., България ще иска от Брюксел компенсации в размер на 1 млрд. евро заради спирането на четирите малки реактора на атомната ни централа вместо предложените 570 млн. евро.

Зимата идва след седмица, обещава в. „Стандарт"

И без скиорски молитви снегът идва след седмица. Застудяването обаче ще продължи кратко. После отново идва ред на подранилата пролет. Това прогнозира пред "Стандарт" ст. н. с. Латин Латинов, шеф на департамента "Прогнози на времето" в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Въпреки непривичната за януари жега специалистите упорито твърдят, че не може обаче да се говори за ненормално високи температури.

Просто паметта ни е къса.

Природата е изненадвала българите с какви ли не климатични странности. Метеорологичната статистика сочи, че пролетни дни има през първите два месеца на 1915, 1931, 1936, 1945, 1955, 1958 и 1983 година. Средната януарска температура в Тракийската низина, долината на Струма и Черноморието е от 0 до 3, в Северна България и високите полета - между минус 3 и 0, а в планините - от минус 7 до минус 3 градуса. В началото на януари 1971-ва обаче зимата "забравя да се отбие у нас" - на 02.01. в София живакът в термометрите скача до 24-о деление. Тринайсет години по-късно пак се случва подобно нещо: през първите дни на януари в Ловеч температурата достига 23, във Велико Търново - 22, а в Търговище и Монтана - 21 градуса.

Емигрантите спасяват доходите в региона, отбелязва в. „Дневник"

Паричните трансфери от емигрантите имат съществено значение за икономическия ръст и повишаването на благосъстоянието на населението в страните в преход в Европа, сред които и България. Това е основният извод в доклад на Световната банка за ефектите от миграцията и паричните преводи върху развитието на 25 държави от Централна и Източна Европа и бившите съветски републики. След преките чуждестранни инвестиции и помощите преводите от емигрантите в чужбина са вторият по значение източник на външно финансиране за тези страни.

Според класацията на банката България е на 21 място по размер на емигрантските пари спрямо брутния вътрешен продукт - около 2% по данни от 2004 г. Начело е Молдова, за която този показател стига до 30%, следвана от Босна и Херцеговина и Албания . Едно от обясненията за сравнително ниския показател за страната ни е, че 80% от българските емигранти според международната финансова институция не прехвърлят парите си по банков път. Икономистите на банката обясняват тази нагласа с краткия престой на българските гастарбайтери в чужбина и традиционните им предпочитания към парите в брой. В изследването се прави и уговорката, че статистиката за парите от чужбина отразява само официално регистрираните от банковата система в България преводи.

Последните данни на БНБ за платежния баланс на страната показват, че приходите от трансфери от ноември 2005 г. до ноември 2006 г. надхвърлят 1 млрд. евро и са приблизително 5% от прогнозния размер на БВП за миналата година. Тези трансфери в значителна степен се генерират от средства на живеещи и работещи извън страната българи. В малка степен текущите трансфери включват и средства от предприсъединителните фондове на ЕС.

Според последните изследвания на български анализатори финансовите трансфери само от българите в чужбина надхвърлят 1 млрд. евро годишно. В доклад на Института за пазарна икономика се казва, че след 2001 г. преводите на емигрантите са достигнали по размер половината от привлечените в България чуждестранни инвестиции. Като сравнение се посочва, че от 2001 до 2005 г. равнището им стига, за да се покрият 80% от разходите на правителството за образование или за здравеопазване.

Трансферите на работещите зад граница са значителен ресурс за българската икономика и имат много по-голямо значение за развитието на регионите, отколкото подозират редица наблюдатели, коментира във вторник Лъчезар Богданов от консултантската група Industry Watch.

Спират ни колите от морги, предупреждава в."24 часа"

Купените от автоморги в Европа автомобили вече няма да могат да се регистрират в КАТ и да се движат законно из България.

Това съобщи в интервю за "24 часа" шефът на КАТ комисар Алекси Стратиев.

Ако такава кола се внесе у нас, тя ще се спре от движение. За регистрацията на внесени от ЕС употребявани автомобили се изисква вече и оригиналният талон, издаден от съответната държава, където колата се е водела на отчет.

Рекордни сметки за парно в жегите, отбелязва в."Сега"

Аномалиите в сметките за парно предизвикват масово недоволството. Въпреки рекордно високите температури на въздуха и намалялото потребление, декемврийските сметки в страната се оказват много по-високи отколкото би трябвало да бъдат.

Недоволстват абонатите във Варна, Русе, Пловдив, Разград, Перник. Днес трябва да излязат сметките в София. От 1 ноември топлоенергията поскъпна в различните градове с 25-30%, но разликата между сметките за декември 2006 и декември 2005 г. е далеч по-голяма.

Причината е, че фирмите за топлинно счетоводство не отчитат веднага консумацията, а формират сметките според показанията на общия топломер и това какво е потребявало домакинството предишния сезон. За да избегне чувствително по-големите плащания, потребителят може да заяви писмено пред топлинния счетоводител, че спира един или два радиатора. Това трябва да бъде отразено в сметката му за следващия месец.

Джони, прости им!, критикува безхаберието на ЦСКА към бившия им вратар в. „Стандарт"

При сделка за 15 млн. евро ЦСКА няма 100 хиляди за една легенда, а БФС също гледа тъпо как Георги Велинов страда. Днес Джони Велинов е в беда и се нуждае от скъпоструваща чернодробна трансплантация на стойност около 100 000 евро. Ако в днешни времена ЦСКА бе нормален клуб, не трябваше да се стига дотам в медиите да се появяват информации със зов за помощ. Банковите сметки за набиране на средства не трябваше да заливат телевизиите и радиата, вестниците и списанията, които подемат кампания за помощ на легендарния вратар.

Когато Божков продаде ЦСКА за 15 милиона евро, толкова ли не му се откъснаха от сърцето 100 000 евро за Джони. Ей така, да си направи футболна реклама за последно, поне за сбогом феновете да го запомнят с добро. Какво са 100 000 на фона на милионите, прахосани за сапунени звезди като Лима и Соуса, за хищните сърби, търкали скамейката, и за недоказани български кандидат-професионалисти.

А когато Митал извади 15 милиона за марката, не можа ли да бръкне в още някое малко джобче за още 100 хиляди. Няма да си купува вестници два дни, ако трябва да ги спести.

Джони, прости им! Те никога няма да влязат в сърцата на обикновения българин, така както ти го направи. Завинаги!

Защото, ако марката ЦСКА наистина струва 15 милиона евро, Георги Велинов със сигурност има поне 100 хиляди принос за тази цена. Това е финансовата страна на драмата. От морална гледна точка Джони е много повече от някаква си сума. Приносът на легендите за ЦСКА не се измерва в пари, тях ги оценява историята.

Странно защо и от БФС досега не са взели отношение по въпроса с един от най-големите вратари на България. На всичкото отгоре

той е кум на настоящия президент на футболната централа Боби Михайлов. Вместо да ни обясняват как касата на БФС е пълна от спонсорски договори, да направят един благотворителен жест.

Със сигурност парите за операция на Велинов ще бъдат събрани, защото се вдигна достатъчно шум. Но не трябваше да се стига дотам. Защото богатите се правят на интересни само когато имат изгода. И не отчитат, че всеки на този свят може да бъде сполетян от чисто човешка драма.

А Джони - човекът с голямо сърце и широка душа, не заслужаваше всичко това. В крайна сметка историята никога не забравя тези, които са я написали. Останалите, които се навъртат покрай нея, може и да попаднат в някоя страничка, но легендите винаги са с големи букви и на преден план.

Собственик на земя в Банкя бави проект за спортна база, пише в."Дневник"

Българският футболен съюз (БФС) планира да вземе на концесия за 30 или 35 години терена в столичния квартал Банкя, върху който ще се изгради тренировъчната база за националните отбори по футбол. Това съобщи за "Дневник" източник от ръководството на БФС, пожелал да остане анонимен. Футболният съюз може да получи и предложение от Столичната община да участва с нея в съвместно дружество, което да реализира проекта.

Столичният кмет Бойко Борисов също потвърди, че това са двата варианта, които предстои да бъдат обсъдени от общинската управа.

"Все още не сме се споразумели с един от собствениците на имотите, върху които ще се строи базата, и това бави реализацията на проекта, обясни Борисов. Правим всичко възможно да ускорим процедурата, за да не изпусне футболният съюз сроковете, в които може да кандидатства за финансиране от международните федерации. Когато окрупним имота, ще дискутираме и вариантите за отдаването му на БФС. Общината или ще стане съсобственик с футболната централа, или ще им го дадем на концесия, като запазим правото да го използваме." Вероятно Столичната община ще използва терените за реализация на програмата си "Спортни и младежки дейности".

Годината на моловете, е водещата икономическа новина за „24 часа"

Годината на моловете ще е 2007-а за България. Така излиза според планираните големи инвестиционни проекти в страната, показа проверка на "24 часа".

София ще се сдобие с още един мол до 1-2 г., след като през миналата бяха открити три.

Новият ще бъде на бул. "България". Планира се върху 80 хил. кв. м разгъната застроена площ. Отделно ще има 20 хил. с офиси, мултиплекс, паркинги. Инвеститори са фонд "Саламанка кепитъл" и"Лондон София пропърти". Те ще вложат около 100 млн. евро.

България в класацията на "Херитидж": Браво за ниските данъци, но си оправете корупцията, отбелязва в. „Дневник"

България се изкачи до 62 от 64 място в авторитетната годишна класация по Индекса на икономическата свобода, съставена от американската консервативна фондация "Херитидж". В огласеното във вторник най-ново издание са включени 161 държави, а подреждането е според 10 специфични сектора. От 100 максимални точки по индекса България е с показател 62.2, което по новата методология в съставянето му означава слизане с две позиции.

От 41 европейски държави (12 от тях са в челните 20 за света) страната се нарежда 29-о място и постига данни, близки до средните за региона. За сравнение, "социална" Франция е на 26 позиция в Европа. За най-свободна икономика на планетата е обявен Хонконг .

Попаднала в групата на "умерено свободните", България получи високи оценки от "Херитидж" за фискалната свобода и положително мнение за свободата на бизнеса, паричната и финансовата политика. Анализаторите са впечатлени от ниския корпоративен данък от 15 на сто и максималното подоходно облагане от 24 процента, което е оценено с високите 91.3 пункта за данъчна свобода.

Както и в миналогодишната класация, основните критики са към независимостта на правораздавателната система на България и корупцията. За корупцията (40%) направо се заявява, че е значителна и остава сериозен проблем.

Според анализаторите неефективната администрация и корупцията в правосъдието остават пречка за по-големи чуждестранни инвестиции. Имуществените права и бизнес регулациите се прилагат произволно, критикуват още от "Херитидж". Затова на България се присъждат 30% за защита на договорите, собствеността, акционерните и интелектуалните права.