Обещаните премии за тютюневата реколта 2009 ще бъдат изплатени на производителите веднага след като 116-те млн. лв. бъдат преведени по сметката на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), каза пред журналисти ресорният зам.-министър на земеделието Цветан Димитров, информира агенция „Фокус".

Димитров каза още, че вчера е направена проверка на информационната система за изплащането на средствата. „Имаме готовност в рамките на до два-три дни след като получим парите, те да потекат по банковите сметки на производителите.

Имаме банковите сметки на всички юридически лица, на физическите - сме се разбрали с банката, която обслужва, автоматично да им извади служебни сметки, така че разплащането да се случи", каза той. Изплащането ще стане чрез Фонд „Тютюн" според закона за тютюна и тютюневите изделия. След изплащането на средствата Фонд "Тютюн" ще бъде закрит, както е предвидено.

„Всеки един човек от тези 34 000, който подлежат на подпомагане, сме го идентифицирали, всички грешки са изчистени имаме готовност да стартираме веднага, след като получим парите", категоричен бе Цветанов.