Продажбите на дребно във Великобритания са се забавили през април, показват професионалните данни, цитирани от BBC.

През миналия месец продажбите са нараснали с 2.4%, за сравнение същия период през миналата година увеличението е било 6.8%, твърдят от British Retail Consortium (BRC).

Анализатори считат, че тези данни могат да са сигнал за дългосрочно забавяне на търговията на дребно, макар че продажбите на дрехи са били силни поради топлото време по Великден.

В последно време лихвените нива във Великобритания се увеличават, очакват се нови поскъпвания на кредита и оттук идват притеснения за трайно забавяне на потребителските разходи.

За последните три месеца до края на април ръстът на продажбите е забавил до 3.3%, от 3.5% в края на март.

Тези данни според BRC могат да представляват начало на фаза на слаб ръст, след като възможностите се стесняват, а перспективите са по-малко ведри. Обаче дори и ръстът на продажбите да се е забавил, резултатът е достатъчно силен, за да бъде наречен от BRC „добър".

Продажбите през април бяха издърпани нагоре от облеклата и обувките, след като топлото време накара мнозина да обновят летния си гардероб.

„Това е добър резултат, за което помогна изключително топлото и сухо време през по-голямата част от месеца", казва генералният директор на BRC.

„Както се и очакваше, някои категории вървяха по-силно от други, макар като цяло да имаше намаляване на ръста на продажбите към края на месеца. След като изкривяванията на Великден са преминали, през май ще можем да получим по-ясна картина на истинския ръст на продажбите".