На последното си заседание Министерски съвет гласува гори и земи, чието предназначение предстои да бъде сменено, да бъдат изключвани от горския фонд. Решението е във връзка с терени - частна собственост, които вече са част от подробните устройствени планове на селата Ново Оряхово и Шкорпиловци, разкрива mediapool.bg.

Става въпрос за два терена с обща площ 2708.83 дка, които две компании - "Бета форест" ЕООД и "Мирта инженеринг" ЕООД, са придобили чрез замяна. За "покупката" на крайморските парцели фирмите са заплатили общо 24.51 млн. лв и са дали на държавата 18 565.653 дка терени в района на гр. Своге.

Горите на територията на двата парцела ще бъдат изсечени и там ще се изгради "Иновативен комплекс за смесено жилищно обитаване и обслужващи дейности "Камчия парк", който вече има Подробен устройствен план (ПУП), се казва в правителствено съобщение.

Придобиването обаче е известно отдавна като едно от най-скандалните, заради незаконните заменки. Спарвка в списъците на „Сиела" показва, че зад двете дружества стои един и същ собственик.

"Мирта Инжинеринг" и "Бета форест" могат да бъдат открити и в т. нар. Черен списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа, съставен от български природозащитни организации.

Началото на придобиването
През 2005 г. община Своге продава на търг 70 000 дка. първокачествена букова гора на 170 години на цена от 150-250лв/дка. "Мирта Инженеринг" и "Бета Форест" веднага заменят част от горите с 1500 дка. песъчливи "земеделски земи" на Камчийски пясъци с „полза" за държавата от тази сделка - елитна гора със земя 9 категория.

Интересна подробност в разкритията на mediapool.bg. е, че за награда "за добре свършената работа", кметът на Своге е назначен за областен управител на София.

Така на практика общо около 3000 дка гори са заменени или продадени около село Шкорпиловци.

Какво предстои

В следващите три години в района на р. Камчия трябва да бъдат реализирани проекти за повече от 250 млн. евро. От тях 110 млн. евро в строителството на детски лагер ще вложи свързаната с кмета на Москва Юрий Лужков компания "Камчия".

През последните години 2000 декара в района били изключени от горския фонд и са придобити от частни лица по пътя на незаконните "заменки", с подпис на бившия земеделски министър Нихат Кабил.

Тук трябва да припомним, че над 8000 дка гори във Варненска област са били продадени от бившия земеделски министър Нихат Кабил. Горските масиви се намират край река Камчия, село Шкорпиловци, вилните зони до морската столица и Златни пясъци.

Те са били извадени от държавния горски фонд през последните 7 г. и харизани на частни лица. Това е съобщил шефът на Държавната агенция по горите Стефан Юруков.

През последните 3 г. срещу смешните 3 млн. лв. Нихат Кабил е продал над 5000 дка, като по този начин средната цена на квардат земя до морето излиза около 6.33 лева. Други 3 000 дка до черноморския бряг са били заменени за неатрактивни горски масиви във вътрешността на страната, сочи справка на агенцията до председателя на земеделската комисия в парламента Васил Калинов, научаваме от 24chasa.blogspot.com .

Над 800 дка гори в около устието на р. Камчия ще бъдат частично изсечени и превърнати във вилни селища с паркове. Около 450 дка от тях са собственост на руската компания "Камчия", а останалите - на "Камчия" АД.

В село Шкорпиловци от горския фонд са изключени 2000 дка, като терените вече се застрояват. В момента тече процедура за смяна на предназначението на други 500 дка.. Във вилната зона, намираща се на брега на морето, Нихат Кабил е продал или заменил около 3000 дка гори на цена от 5 до 9 лв. за квадрат.

Според статистиката Варна е на челните места по изключване или промяна на предназначението на земи от горския фонд.

Както Money.bg писа, властите на руската столица през есента започват строителството на голям лагер за детски отдих в България. За строителството на този социален обект московските власти са придобили поземлен участък край Камчия - за наше съжаление, на „достатъчно ниска цена" според руснаците.

След завършване на строителството, в новия детски лагер ще могат едновременно да почиват 1200 московски ученици. През зимата капацитетът на лагера ще се свие до 600. освен съвременните жилищни корпуси на територията на лагера ще се построят и физкултурен комплекс и училище.