Новатор и Вива Венчърс ГмбХ ("Вива") подписаха днес споразумение с AIG Global Investment Group („AIGGIG") (чрез своята компания AIG Capital Partners, Inc.) за придобиването от страна на AIGGIG на 65 процентовия дял на Вива от Българската телекомуникационна компания (БТК).

Допълнително се очаква AIGGIG да придобие в кратки срокове още 25 процента от акциите на БТК като част от сделката, съобщиха от Българската фондова борса.

Към момента делът от 65 процента от БТК е собственост на Вива и Новатор притежава опция да изкупи всички дялове на Вива. Трансферът на акциите на БТК към AIGGIG ще стане на или след 11 юни 2007 г., когато отпадат всички ограничения, определени в приватизационния договор от 2004 г.

Сделката се сключва под определени условия, сред които са одобрение от страна на регулаторните отговарящите за конкуренцията органи. След приключване на операциите по придобиването на акциите и в съответствие с българското законодателство, AIGGIG ще обяви търг за оставащите дялове от БТК.

Цената за придобиването на една акция е 11,25 български лева (5,75 евро), което е равностойността на 2,112 млрд. лева (1,080 млрд. евро) за 65 процента от акциите и също включва наскоро предложения дивидент от 0,55 лв. (0,28 евро) за акция. С това общата стойност на БТК възлиза на 3, 249 млрд. лева (1,661 млрд. евро).

Счита се, че тази сделка е най-голямата частна M&A транзакция (merger and aсqusition - сделка по сливане и придобиване) в България към днешна дата.

"Ние сме привлечени от възможностите за ръст на компанията, националното покритие, солидното управление и значителните възможности за диверсификация, които предлага БТК. Придобиването на БТК е част от нашата стратегия за инвестиции в този развиващ се регион и се основава на значителния ни опит както в България, така и в сектора на телекомуникациите. AIGGIG очаква да започне да подпомага БТК в нейното бъдещо развитие като водещ телекомуникационен оператор в страната", каза Пиер Мелинджър, който отговаря за инвестиционната дейност на AIG Capital Partners в Централна и Източна Европа.

Част от акциите по сделката ще бъдат финансирани от AIG New Europe Fund II, L.P., частен инвестиционен фонд за директни инвестиции в Централна и Източна Европа. Инвестицията се ръководи от екип, работещ основно в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с офиси във Варшава, Будапеща и Букурещ.

"Сключването на тази сделка е първокласен пример за възможността на AIGGIG да съчетава добре развитото си местно присъствие с нашите глобални възможности и обхват", обяви главният управляващ директор и ръководител на AIGGIG Alternative Investments Роберт Томпсън.

"Ние сме удовлетворени от реализацията на нашата инвестиция в БТК, в която участваме от 2003 г. Ние сме инвеститори в различни сектори в България от 1999 г. и ще продължим да инвестираме в страната, тъй като присъединяването на България към Европейския съюз ще подобри допълнително инвестиционния климат. Благоприятните условия за работа в България дадоха възможност на Новатор ефективно да изпълнява своята инвестиционна стратегия", заяви основателят на Новатор Тор Бьорголфсон.

"Чрез сериозна инвестиционна програма, която в момента достига почти 500 млн. евро след приватизацията, и чрез ясни управленски цели, БТК стана лидер по отношение на технологиите, операциите и услугите и значително увеличи конкуренцията на пазара в полза на потребителите. Вярвам, че сега е точното време за новия собственик да поведе БТК към следващата фаза на развитие", добави още Бьорголфсон.

AIGGIG бяха консултирани от UBS както и от Allen & Overy и от юридическата кантора LIC Penkov, Markov & Partners. Консултанти на Novator по сделката бяха Lehman Brothers и от Линклатерс и юридическата кантора Джингов, Гугински, Кючюков и Величков.

БТК предоставя пълен набор от далекосъобщителни услуги, вкл. телефония, пренос на данни, интернет, наети линии, радио и телевизионно разпръскване, обществени телефони, както и услуги с добавена стойност. БТК притежава третия мобилен оператор в България (vivatel). Компанията е сред най-големите интернет-доставчици в страната, а също така е и основен доставчик на сателитни комуникации.

През последните три години БТК премина през процес на цялостна трансформация и днес предоставя на частните си абонати и на бизнеса в България технологични решения от последно поколение. През изминалата 2006 г. БТК реализира приход от 516 млн EUR и печалба преди облагане с данъци в размер на 76 млн EUR.

Ей Ай Джи Глобъл инвестмънт груп (AIGGIG) е световен лидер в управлението на активи с изключителни въможности в областта на акциите и дяловите участия, облигациите, фиксираните доходи, управлението на хедж-фондове, инвестиционните фондове и в недвижими имоти. Към 31 март 2007 г. Групата управлява активи на стойност повече от 687 милиарда USD, в редиците й работят над 2000 служители в 44 офиса из целия свят.Стойността на управляваните активи включва 579 милиарда USD от дъщерни на Ей Ай Джи активи.

AIGGIG се състои от група международни компании, предоставящи инвестиционни консултации, услуги и продукти за пазарно управление на активи на клиенти по целия свят. Като компания от състава на AIGGIG, Ей Ай Джи Кепитал Партнърс (AIG Capital Partners) е водещ финансов инвеститор в нововъзникващи пазари, за който работят 100 инвестиционни посредника в 19 представителства по света. Всички компании от състава на AIGGIG са дъщерни на Американ Интернешънъл Груп, Инк. (American International Group, Inc.), листвана на Нюйоркската фондова борса.