„Протакат решението за медиците в Либия", извежда на първа страница „Новинар"

Дългоочакваната развръзка за съдбата на медиците в Либия бе тягостно проточвана през целия вчерашен ден и не приключи до редакционното приключване на броя. Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) на джамахирията, което беше насрочено за вчера сутринта, беше отложено за 18 часа местно време. Не стана ясно дали въобще съветът е имал заседание. Българските журналисти в Либия, които отразяват случая, бяха държани в неведение. Няколкото допълнителни часове трябваше да бъдат използвани, за да бъдат убедени семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца да подпишат споразумението с фондация "Кадафи" за изплащането на компенсации от 1 млн. долара за всяко дете. Без подобно споразумение, подписано от роднините, съветът не може да произнесе своето решение. ВСС има правомощия да отмени, замени или потвърди смъртните присъди на медиците. До 20 часа снощи споразумението не беше представено във ВСС. Другият важен документ, който обаче е депозиран, е молбата за милост, подписана от българските медицински сестри и палестинския лекар.

Повече от 100 семейства от Асоциацията на роднините на заразените със СПИН деца са се подписали под документа, че приемат изплащането на компенсации и се отказват от настояването си смъртните присъди срещу българите да бъдат изпълнени, каза вчера през деня пред Дарик радио говорителят на асоциацията Рамадан ал Фитури. Той обаче допълни, че има няколко семейства, които твърдо искат смъртните присъди на българите да бъдат изпълнени. Фитури призна, че Западът е предупредил роднините, че няма да издаде входни визи за техните деца и те няма да могат да се лекуват в Европа, ако не се откажат от изпълнението на смъртните присъди. .

"Семействата протакат финализирането на споразумението. Те отказват да подпишат, докато парите не пристигнат в банковите им сметки. Пазарлъците продължават през целия ден. Съдбата на българските сестри и лекаря сега зависи от бързината на банковия превод", предаде РФИ. Несъмнено това са най-дългите часове за българските сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, които вече осма година са в затвора, коментира радиото.

„Кабил порица ЕК за лошите й експерти", извежда на първа страница „Дневник"

Евроекспертите подхождат с предубеденост към мисиите си в България, която влияе на оценката им, каза министърът на земеделието Нихат Кабил в Брюксел, където е за редовния съвет на земеделските министри.

Според него пратениците на ЕК, които оценяват българските месопреработвателни предприятия, се държат некоректно, правят пресилени констатации и са допускали фактологични грешки. Министърът обяви, че ще информира за това комисарят по здравето Маркос Киприану, с когото в понеделник обсъдиха преходния период за българските производители на месо и мляко. Тъй като наложената забрана за внос на свинско месо от България в ЕС изтича в края на септември, Кабил посочи, че основната му цел е да не допусне ново вето.

В Брюксел той е придружаван и от новия директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков, който се срещна с експерти по САПАРД. Министърът изрази увереност, че България ще избегне финансови санкции заради забавянето на разплащателната агенция. Окончателното решение ще се вземе през септември след поредната мисия на евроекспертите.

„НАП погва 300 наши търговци за укриване на внос от страни на ЕС", съобщава "Новинар"

Над 300 български фирми ще бъдат ревизирани от Националната агенция за приходите заради несъответствия в отчетените от тях вътреобщностни придобивания (внос) с информацията, получена от данъчните администрации на страните от ЕС. Това съобщиха вчера от НАП, ръководена от Мария Мургина.
Несъответствието между декларираните доставки към България на фирми от Италия и декларираните от български дружества покупки възлиза на над 100 млн. лв. Близо 80 млн.лв. е разминаването между данните, посочени от българските и гръцки фирми. Несъответствията ще бъдат проверени от Националната агенция за приходите, а там където се налага, ще бъдат извършени и данъчни ревизии.
От влизането на страната ни в ЕС се използва електронната система VIES, която позволява на данъчните администрации в Съюза да обменят информация помежду си за всички транзакции между контрагенти в различните държави. От друга страна, всички български търговци, регистрирани по ДДС са длъжни да подават ежемесечно в НАП информация за сделките си с фирми, също регистрирани по ДДС на територията на Европейския съюз.
Най-често срещаните грешки при отчитането на вътреобщностните придобивания и свързаното с това издаване на протокол за "самоначисляване" на ДДС са: посочване като контрагенти на български идентификационни номера за целите на ДДС, вместо такива на фирми от ЕС или посочване само на размера на ДДС, без да се вписва данъчната основа, върху която е начислен данъкът. Това обясниха още от НАП.
Идентифицирани са и фирми, които не са издали протоколи за осъществените вътреобщностни придобивания или протоколите са издадени със закъснение. Друг често срещан пропуск във VIES декларациите и протоколите за "самоначисляване" на ДДС е вписването на некоректни ДДС номера на контрагентите. За първите 5 месеца на 2007 г. са подадени над 27 000 VIES декларации от български фирми.

Комисията "Антиспекула" не откри нищо половин година, информира "Сега"

Производителите и търговците не са правили опити за спекулативно надуване на цените, откакто страната ни е член на ЕС. Това излиза от отчета на създадената през януари т.г. комисия за наблюдение и анализи на цените на пазара.
Месеци преди 1 януари т.г. редица производители обявиха, че ще последва скок в цените заради изравняването им с тези в Европейския съюз. Още тогава икономисти разкритикуваха това оправдание и съзряха, че то прикрива спекулативни намерения. Министърът в оставка Румен Овчаров реагира, като предложи създаване на тази комисия, а кабинетът я утвърди.
Проверка на "Сега" обаче показа, че комисията досега е провела само едно заседание на 16 март. На него било решено, че всеки месец експертите ще четат бюлетините на НСИ, Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, Системата за агропазарна информация и сигнали на потребители. "Ако има данни за сериозно поскъпване или спад в цената на даден продукт, комисията се събира и анализира ситуацията, като взема мерки", уточни пред "Сега" експерт от ведомството.
Липсата на ценови аномалии била причината 21 членове на комисията, представляващи 5 ведомства и различни комисии, асоциации и агенции, да не се видят повторно.
В условията на пазарна икономика комисията може да сезира главно КЗК, на само ако има данни за дъмпингови цени или наговаряне между играчи на даден пазар. Така излиза, че спекулантите ще бъдат глобени с парични санкции само след доказване на съглашенията, което на практика е дълга и трудна процедура.

„Мегадалавера със зърното",  е водещото заглавие на „Новинар"

Родни фирми изнасят огромни количества пшеница за Гърция от складове на Държавния резерв, научи "Новинар". Камионите със зърно напускат страната и пак се прибират обратно, но с документи, че са празни, коментираха зърнопроизводители. Това е класическа схема за източване на ДДС от държавата. Фирма купува зърното, след това следват няколко препродажби с подставени лица с главоломно покачване на цената до няколко пъти над себестойността. Последната фирма продава стоката и тегли натрупания уж платен ДДС върху всички препродажби по веригата.

Около 150 хил. тона пшеница са необходими за Държавния резерв, но в момента зърнопроизводителите и търговците не продават на държавата, защото предлаганата цена е едва 330 лв. за тон без ДДС, съобщи Красимир Аврамов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. На пазара зърното върви над 350 лв. за тон. Не трябва да се изнася пшеница, тъй като реколтата тази година ще е само около 2 млн. тона и ако се наложи да се внася зърно, цената ще е над 400 лв. за тон, коментира Аврамов.

През април деблокираните от Държавния резерв количества от хлебна пшеница са били пуснати на стоковата борса на търгове. Възможно е спечелилите фирми да изнасят количествата от базите на резерва. Всички те подлежат на подмяна със зърно от новата реколта. Количествата, пуснати за продажба, са били с изтичащ срок на годност, казаха от резерва.

„Два мезонета за нива до морето" , е водещото заглавие на „Стандарт"

Нива край Созопол вече гони по цена два мезонета в голям град. Собствениците на апетитни парчета край морето с право на строеж надуват цените. Те вече искат по 500 евро на квадрат вместо по 200, както беше преди седмица. Причината е новият закон за черноморското крайбрежие, който влиза в сила от началото на следващата година. Той забранява да се строи върху терени до плажа. Затова имотите до морето поевтиняха и почти не се предлагат. Най-апетитни в момента са земите на втора и трета линия. Парцел от 430 кв. м в местността Харманите се продава за 150 000 евро. Толкова струва и двустаен апартамент в новия Созопол. Това е по-скъпо дори от София, коментират от агенциите. Само преди ден пловдивски бизнесмен броил 80 000 евро за 250 квадрата.

"Собственици на вили край Варна плащат със съд E.ON", четем в днешното издание на "Сега"

Десетина собственици на вили от зона "Траката" край Варна заплашиха със съд E.ON заради изгорели уреди. Те ще се обърнат към Темида, ако енергото не им плати щетите. Уредите на хората се повредили след токов удар на 5 юли следобед, когато над града се разрази кратка буря. Телевизори, климатици, хладилници, сателитни чинии, компютри и телефони спрели да работят. Суматоха имаше и в Търговище. Там пред касите на дружеството пак се извиха опашки, защото два от пунктовете за плащане са закрити. Проблемите с електроразпределителното дружество в региона не са от вчера.
Една от потърпевшите край морската столица - Тодорка Желязкова, се оплака, че най-много страда за новозакупен газов котел, чрез който искала да се освободи от "зависимостта си от E.ON". Според оценките й щетите й възлизат на около 3000 лв.
Друг пострадал - Стамат Вълчанов, разказа, че през 80-те години получил разрешение от енергото да си построи собствена мрежа. Впоследствие към нея били направени 25 включвания. "E.ON продължава да разрешава включвания въпреки изчерпания капацитет на мрежата", казва Вълчанов.
От електроразпределителното дружество препоръчали на потърпевшите да закупят нови уреди и да си пазят квитанциите. Сумите щели да бъдат осребрени, но само ако комисия установи, че вината за повредите действително е на E.ON.
В началото на годината варненско семейство успя да осъди Е.ON заради изгорялата им вследствие на токов удар къща в село Осеново. Фирмата плати на Цветанка и Илко Аронови 122 980 лв. Със съдебните разходи сумата набъбна до 133 366 лв. Делото обаче се проточи 13 месеца.

СМЕТКИ
Юнските сметки за ток в Западна България могат да се плащат до 31 юли, съобщиха вчера от CEZ Електро. От два месеца от дружеството не пращат извлечения от сметките на клиентите си, тъй като правят конкурс за пликове и доставчик.
"Това е последната сметка по старите цени на електроенергията и поради промяна в графика на отчитане на електромерите заради новите тарифи клиентите ще платят за по-дълъг или за по-кратък период от време според датата, на която преди са им отчитали консумацията", съобщават от компанията. Оттам твърдят, че всички фактури отчитат реално потребената по стари цени енергия през месец юни.
След извънредното отчитане електроразпределителните дружества в столицата, София-област и Плевен ще възстановят редовния график на непрекъснато отчитане. Срокът на следващото отчитане ще бъде посочен във фискалния бон за заплатената сметка.

„УниКредит Булбанк одобрява ипотечен кредит за ден" , пише "Монитор"

Обединената УниКредит Булбанк се ангажира да даде отговор на искания за универсален кредит, обезпечен с ипотека, до 24 часа след получаване на документите в съответния филиал, заявиха от трезора.
Друго основно конкурентно предимство на универсалните ипотечни заеми на УниКредит Булбанк е, че могат да се използват в зависимост от нуждите на кредитополучателя за всякакви цели. С жилищните ипотечни заеми, се покрива необходимостта от закупуване на жилище, ремонт или строеж, докато с универсалния ипотечен кредит киентът на практика може да сбъдне и мечтите си за собствен бизнес например, да осигури образованието на децата си и други.
Ипотечните заеми на УниКредит Булбанк са без максимален размер и срокът им може да бъде до 25 години. Кредитите се отпускат в лева или в евро при конкурентни лихви между 6.27% и 8.22%.
Възползвайки се максимално от ипотечната програма на УниКредит Булбанк, клиентите могат да получат обратно няколко месечни лихвени плащания по техния кредит. Всеки получател на ипотечен заем, довел нов клиент (на който бъде одобрен ипотечен заем), се освобождава автоматично от едно или повече месечни лихвени плащания или част от него, в зависимост от новия кредит, отпуснат на доведения клиент.
Допълнително, УниКредит Булбанк предоставя и кредитна карта на своите клиенти, получаващи ипотечен кредит, с предварително одобрен кредитен лимит, който може да достигне до 5 хил. лева, обясниха от финансовата институция.

"Преизчисляването на сметките за парно започна", пише „Новинар"

Фирмите за топлинно счетоводство започват преизчисляването на изравнителните сметки според промените в Методиката за дялово разпределение. Новите текстове в Наредбата за топлоснабдяване са публикувани в "Държавен вестник" и влизат веднага в сила, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).
Промяната в начина на разпределяне на потребената в жилищните сгради енергия се наложи, след като при изчисляване на изравнителните сметки по правилата и формулите на действащата от април наредба за някои сгради се получиха аномалии - за работещите радиатори не остана енергия, която да се начисли, защото всичката постъпила топлина в сградата бе разпределена за сградна инсталация, за щранглирите в баните, за радиаторите без уреди и за неотчетените апартаменти.
Сега на тях ще се начислява енергия, изчислена според максималния специфичен разход на топлина в сградата, обясниха от МИЕ. Това ще става, като първо ще се определи инсталираната мощност на отоплителните тела в сградата. При липса на данни за даден радиатор за него се приемат данните за подобно отоплително тяло, например от аналогично помещение на друг етаж. След това за всяко отоплително тяло с уред в сградата се определя отношението между отчетените дялови единици и инсталираната му мощност. Най-голямото отношение за радиатор с уред се приема за максимален специфичен разход за сградата, пише в наредбата. Дяловите единици за отоплителните тела без уреди ще се получат, като тяхната мощност се умножи с максималния специфичен разход за сградата.
По същия начин се определят и служебни топлинни единици и за радиаторите в апартаментите, до които не е бил осигурен достъп на отчетника от фирмата за дялово разпределение, за да снеме показанията на уредите.
Фирмата е задължена да направи проверка, ако при дяловото разпределение се получи, че количеството енергия, отдадена от сградната инсталация, е по-голямо от енергията за отопление в имотите. В ревизията трябва да участват представител на топлофикация и на собствениците в сградата. Задължително се прави протокол, в който се записват коригиращи мерки.

"Райфайзен" затвори фондовете си седмица, разбираме от  "Дневник"

Едно от най-големите управляващи дружества в България - "Райфайзен асет мениджмънт", обяви затворен период за четирите си договорни фонда до края на тази седмица, стана ясно от съобщение на Българската фондова борса. До този петък включително няма да бъдат емитирани и изкупувани обратно дялове колективните инвестиционни схеми на дружеството. Причината е смяната на банката депозитар и необходимостта от прехвърляне на активите на фондовете в новата. Затварянето означава, че до петък притежателите на дялове на фондовете няма да могат да ги продават на гише, а желаещите да закупят такива също няма да имат възможност да направят това. Търговията с дялове на фондовете на борсата обаче няма да бъде спирана.

"Последните поръчки за обратно изкупуване, които бяха изпълнени, са тези от 13 юли. В петък, 20 юли, ще бъде публикувана нетната стойност на активите, поясниха от Райфайзенбанк. Заявки за обратно изкупуване и покупка ще могат да се подават отново и да се изпълняват от 23 юли, понеделник, заявиха от управляващото дружество, чийто изпълнителен директор е Ивайло Григоров.

Това е вторият път в България, когато фонд обявява затворен период. Първият и последен случай досега беше с инвестиционното дружество "Златен лев" преди около година. Тогава спирането беше за шест месеца, а причината в нова наредба за оценка на активите, която промени съществено цената на обратно изкупуване и емитиране и ръководството спря емисията с цел защита на дребните акционери.

"Дали спирането на емитирането и обратното изкупуване ще повлияе на инвеститорите във фондовете, зависи от причината за него. В случая с Райфайзенбанк е за кратко време и в крайна сметка е по-добре, за да няма грешки и с такава цел всички инвеститори го разбират, коментира Николай Майстер, изпълнителен директор на инвестиционния посредник "Интеркапитал маркетс". Той добави, че освен това има и вторичен пазар, макар дяловете на повечето фондове да не се търгуват активно там, тъй като инвеститорите предпочитат да се обръщат директно към управляващото дружество.

Търговията през борсата е с тази разлика, че вложителите трябва да договарят сделки чрез посредник, по борсови котировки, а не директно да подават поръчки на управляващото дружество в офисите му или в другите му дистрибуционни центрове. През времето, когато издаването и изкупуване на дялове е спряно, активите на фондовете няма да се променят - те нарастват при покупка на дялове и намаляват при продажбата им от инвеститорите директно при управляващото дружество.

В момента активите на четирите фонда, управлявани от "Райфайзен", са малко над 93 млн. лв., като с най-голям дял в тях са средствата на балансирания фонд.

"Фалшификатите на банкноти стават все по-съвършени", четем в news.bg

На пръв поглед банкнотата от 200 евро би могла да мине за истинска - жълтият цвят и качествената хартия много добре наподобяват оригинала. При вглеждане в детайлите, обаче, се вижда, че върху холограмата измамниците са лепнали сребристо фолио с надписа „видеотека", коментира Дойче веле.

Освен това фалшификаторите са използвали хартия за писма с воден знак ангелче, което се вижда под определен ъгъл. Но ментето съвсем не винаги е толкова лесно за разпознаване - тъй като фалшификатите стават все по-съвършени.

Днес копирните апарати и скенерите до голяма степен улесняват работата на фалшификаторите. Програмите за обработка на изображения и принтерите с висока разделителна способност допускат производството на най-качествени фалшификати.

Но при ръчната работа има трудности - сребърните ленти и холограмите трябва лично да се изгладят или залепят. За променящите цвета си в зависимост от ъгъла на наблюдение цифри има нужда от специални бои.

„Перфектни фалшификати няма" - казва ръководителят на аналитичния център на Дойче Банк в Майнц Райнер Елм. „Всеки фалшификатор допуска грешки, които могат да бъдат установени дори от лаиците" - допълва той.

До момента всъщност на нито един престъпник не се е удало да постигне перфектно комбинацията от сребърни ленти, втъкани в хартията влакна, холограмата и променящите цвета си цифри. Детективите по фалшификатите в Майнц анализират ментетата, сътрудничат с полицията и провеждат обучения на продавачите и касиерките.

Много от работещите в търговската мрежа не са много наясно с вида на банкнотите - казва експертът Роланд Мюлер, допълвайки, че тези хора просто се надяват в ръцете им да попадат само оригинални банкноти.

Някои от потребителите и сами разкриват ментетата, когато са по-елементарни. Ако, например, става дума за банкнота от 5 евро, обратната страна на която представлявала просто бяла хартия. В една пекарна пък била приета без уговорки банкнота с несъществуващия номинал от 300 евро, на която имало изобразена и гола жена.

В употреба попадат дори нарисувани ръчно с цветни моливи банкноти. Служителите са откривали и много добре направени ментета от 500 евро, на които, обаче, с мънички букви било написано „Пицария Рим".

След въвеждането на еврото през 2002-ра година броят на фалшификатите нараства лавинообразно, но пък от две години насам следователите откриват все по-малко пуснати в оборот ментета.

„Миналата година в Италия бяха разкрити големи печатници за фалшиви банкноти" - обяснява този успех един от говорителите на Федералната криминална служба във Визбаден. Под оказвания натиск престъпниците междувременно са изместили базите си към България, Литва или дори Колумбия.

Този, който произвежда и разпространява фалшиви пари, подлежи в Германия на наказание от между 1 и 15 години затвор. Но вероятността някой обикновен гражданин да открие в портмонето си менте е съвсем ограничена. „С 5 фалшификати на 10 хиляди жители годишно Германия остава далеч под средностатистическите стойност в евро-зоната" - казва председателят на Федералната банка Ханс Рекерс.

Еврото се фалшифицира два пъти по-често, отколкото добрата стара германска марка. То междувременно се е превърнало в световна валута, респективно е изключително привлекателно за престъпниците - заявява говорителят на Федералната криминална служба. С идеята да е в крак с технологическия напредък, Европейската централна банка разработва нова серия банкноти, които ще излязат на пазара през 2010-та година.