Американска биотехнологична компания е разработила нова техника за клониране, много по-лесна за осъществяване от метода, използван за създаването на овцата Доли. Учени са създали бебета на мишка чрез внедряване на кожни клетки от възрастен екземпляр в ранен ембрион, произведен чрез ин-витро оплождане. Някои мишлета са били частични клонинги, други - пълни копия на възрастния индивид, от който са взети кожните клетки. Страничните ефекти от новия метод са се оказали далеч по-малко, отколкото при техниката, довела до овцата Доли.

Според The Independent, тази нова технология събужда страхове, че един ден тя може да бъде използвана и с човешки ембриони за създаване на „дизайнерски" бебета. Липсата на странични ефекти е особено изкушителна в тази насока. Другият „плюс" е, че процедурата е много по-проста и ефективна от предишният метод за клониране. Това обаче от своя страна само повишава опасността, че някои доктори, овладели ин-витро оплождането, могат да помогнат на стерилните двойки да си копират дете по желание.

Роберт Ланца, главен научен директор на Advanced Cell Technology, е казал в края на миналата седмица: „Неетично и не безопасно е, но някой може да го прави днес" - става дума за опита тази технология да се приложи върху човешки същества. Ланца е обяснил също, че  клонирането на човешки същества не съществува все още реално, но посредством новата техника се разполага и с технологията, която всъщност може да произведе едно човешко дете. „Ние сега разполагаме с работеща технология, с която всеки, млад или стар, плодовит или безплоден, правилно ориентиран или гей, просто с няколко кожни клетки може да предаде гените си на дете".

Въпросната техника включва генетично ре - програмиране на кожните клетки, така че те да се върнат в ембрионално състояние (induced pluripotent stem). Миналата година, когато откритието бе приложено за пръв път с човешки кожни клетки, католическата Църква и президентът на САЩ Джордж Буш заявиха, че това е морално приемлив начин да се произвеждат ембрионални стволови клетки, без да е нужно да се създават и разрушават ембриони.

Само че същата техника бе използвана и по друг начин - да се произвежда потомство от лабораторни мишки - които са или пълни клонинги, или генетични „химери" на възрастната мишка, от която е била взета кожната клетка, след това ре - програмирана. Експериментите с мишки демонстрират, че сега на практика е възможно да се вземе човешка кожна клетка, да се ре - програмира тя обратно в ембрионално състояние и след това да се внедри в човешки ембрион в ранна фаза. Детето, получено по този начин, ще съдържа както гени от човека, дал кожната клетка, така и гените на двамата родители на ембриона.

Такива потомци се наричат „химери" - генетична смес между два или повече индивиди. В техническо отношение подобно дете би имало трима родители. Човешки химери се създават по естествен път, когато два ембриона се слеят в утробата на майката, тези хора често са нормални и здрави. Доктор Ланца твърди, че няма причина да се вярва, че човешката химера, създадена с новата техника, няма да е здраво същество.

Още повече, изследванията с мишки са демонстрирали, че от ембриона е възможно да се създаде пълно генетично копие на възрастния индивид. Това се получава с използването на вид грешни миши ембрион с четири набора хромозоми вместо нормалните два. „Четворният" ембрион се е развил в плацентата на яйцеклетката и когато са му е била инжектирана ре - програмирана кожна клетка, останалата част от яйцеклетката се е развила от тази една клетка в пълен клонинг на възрастното животно, от кожата на което е взета клетката.

Нито един от учените, сега работещи по ре - програмиране на клетки, не възнамерява изкуствено да възпроизвежда човеци. Главната цел на експериментите е да се произведат стволови клетки за терапевтичното лечение на заболявания като Паркинсон, Алцхаймер, сърдечен удар.

Само че според д-р Ланца, експериментите с мишки демонстрират колко лесно технологията може да се използва за производството на химерични бебета. В много страни това не е забранено - не за друго, а защото правната система изостава от развитието на науката. Освен голямо обещание за терапевтиката, тази технология в края може да се превърне в един от най-големите кошмари на човечеството - казва ученият.

„Много е възможно истинското наследство от тази изцяло нова програма да е въвеждането на ерата на дизайнерските бебета. Така например ако имаме няколко кожни клетки от Алберт Айнщайн или който да е друг, можем да имаме дете, което да е например 10% или 70% Алберт Айнщайн, само инжектирайки няколко клетки в ембриона".

Независимият автор Ноам Чомски в последната си книга "Провалени държави" твърди, че акцентът в инвестициите на големия капитал в САЩ (т.нар. държавен капитализъм) се е изместил в навечерието на XXI век. Вече не физиката, а генетиката получава приоритетните инвестиции за научно развитие. Същото твърдеше и британското списание The Economist преди година. Със сигурност темите за етиката в генетиката и за правото на обществото да поставя граници пред научните изследвания, не получават нужното обществено внимание.