През последната година в страната са проучени, утвърдени и заведени на отчет запасите и ресурсите на общо 163 вида подземни богатства.

Това е посочено в обобщената извадка от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства на Република България към 1 януари 2008 г., с който правителството се запозна днес. В него е отразено актуалното състояние на запасите и ресурсите на подземни богатства по участъци и находища, по области и общо за страната по видове и групи подземни богатства.

Националният баланс е изготвен от Министерството на околната среда и водите въз основа на представените през периода 2007 - 2008 г. геоложки отчети и доклади от акционерните дружества, титулярите на разрешения за търсене и проучване, концесионерите и търговските дружества, на чийто капитал едноличен собственик е държавата.

За този период в страната са проучени, утвърдени и заведени на отчет запасите и ресурсите на общо 163 вида подземни богатства, в т. ч. на 7 вида енергийни суровини (твърди горива, нефт, газ и кондензат), 14 вида метални полезни изкопаеми, 75 вида неметални полезни изкопаеми (индустриални минерали) и 67 вида скално-облицовъчни и строителни материали.

Настъпилите през 2007 г. абсолютни изменения в количеството и качеството на наличните запаси и ресурси на находищата на подземни богатства в страната като цяло са в границите на заложените в работните проекти. Обезпечеността на страната със запаси и ресурси, разчетена въз основа на осъществения през годината добив (без нефта и природния газ), е достатъчна при сегашните потребности от различните видове подземни богатства.

В сравнение с 2006 г., през 2007 г. се регистрира тенденция на увеличение на добива на оловно-цинкови руди, лигнитни въглища, варовици за химическата промишленост, кварцови пясъци, суровини за производство на цимент, тухли и керемиди и др. За сметка на това е намалял добивът на бетонитови глини, кварцити за огнеупори, природен газ, варовици за строителна вар и др.

През 2007 г. в междуведомствената специализирана експертна комисия на МОСВ са разгледани, приети и утвърдени запасите и ресурсите общо на 80 находища на подземни богатства. От тях 61 са новорегистрирани в резултат на представени геоложки доклади с положителни резултати в площи за търсене и проучване на строителни (30) и скално-облицовъчни материали (19), на неметални полезни изкопаеми (10), на твърди горива (1) и на медни руди (1).

На титулярите са издадени удостоверения за търговски открития по реда на Закона за подземните богатства. На 14 находища (предимно на строителни материали), наличните в Баланса запаси са преизчислени и утвърдени въз основа на нови технико-икономически изисквания (кондиции) в границите на концесионните площи. Разгледани и утвърдени са запасите и ресурсите на общо 5 находища на строителни материали за общински концесии.