В миналото, когато американската икономика се сблъскваше с проблем, на помощ веднага идваха изпитани и безотказни мерки, които банкери и икономисти използваха машинално, за да възстановят растежа. Федералният резерв веднага започваше да намалява лихвеното ниво и да налива допълнителен обем свежи парични средства на пазара, за да възстанови ликвидността. Конгресът и президентът от своя страна пък, гласуваха понижение на данъчното бреме и увеличаване на правителствените разходи.

За съжаление, тези времена останаха далече в историята, като изпитаните мерки днес вече не работят със същата сила. Ситуацията в момента изисква различен подход.

Но нека започнем с проблемите. Първо, имаме забавяне в сектора на недвижимите имоти. Въпреки че много пъти се е случвало, именно този сектор да отведе икономиката в състояние на рецесия, то сега ще е нужно нещо повече от промяна в монетарната и фискална политика, за да може положението бързо да се промени.

На пазара има прекалено голямо предлагане на имоти, които обаче няма кой да купи. Ако търсенето се запази в сегашните си ниски нива, ще отнеме поне година, за да се облекчи пазара. Правим този извод с уговорката, че търсенето и предлагането се запазят без промяна. За съжаление, предлагането се увеличава, главно заради разпродажбата на имоти, чийто ипотечни заеми не са могли да бъдат изплатени. В същото време, сключените сделки са все по-малко, заради затегнатият кредитен контрол и по-трудния достъп до заемно финансиране.

По-ниските лихвени нива, едва ли ще помогнат много. Колкото и да се понижава процентът на федералната фондова лихва, тя едва ли ще повлияе на банките, които стремглаво повишават кредитите по ипотечните си заеми. Другата причина, е че банките се притесняват да отпускат много кредити, заради слабата икономическа обстановка.

Замразяването на лихвеното ниво по ипотечните кредити или друга негова манипулация обаче, е лоша политика поради три основни причини:

  1. Няма да е честно спрямо онези, които са били по-предпазливи и са изплатили кредита си своевременно.
  2. Ще направи „мечешка услуга" на хората, които следващия път ще са още по-безотговорни в решенията си, защото знаят че правителството има пази гърба.
  3. Това ще върне призрака на „Голямата депресия", когато държавата се намесваше в работата на инвеститорите. Това пък ще промени правилата на играта, тъй като вече не говорим само за проблеми в ипотечния пазар, а на целия капиталов пазар. Както всички знаем, повечето кредити са обърнати в ипотечни облигации.

От гледна точка на фискалната политика, повишаването на правителствените разходи, трябва да са насочени към подобряване на пазара на труда. Нужно е бързо увеличаване на социалните придобивки сред заетите в реалната икономика, иначе трудно ще се постигне желания успех. Тук намаляването на лихвите няма да има почти никакъв резултат.

Нека обаче си припомним два фундаментални принципа:

  1. Инфлацията в страната се покачва, а тя е основна грижа на националната банка (в САЩ Федералния резерв). Ако ФЕД продължи да съкращава лихвите, с цел подобряване на икономическото състояние, той излага населението на огромна опасност от разрастване на инфлация.
  2. По-ниските лихви и по-големите разходи на Вашингтон, неминуемо означават по-големи дългове. Ако правителството вземе пари от финансовите пазари, това означава ръст на лихвеното ниво. Ако пък набави нужното финансиране от ФЕД, паричното предлагане ще скочи рязко и ще доведе до инфлация.

От изброените по-горе принципи, става ясно, че ФЕД и правителството, вече не могат да приливат „от пусто в празно", за да възстановят икономиката. Положението в момента е такова, че първо трябва да изчакаме да бъде достигната равновесната точка на пазара на недвижими имоти, преди да има чувствително подобряване на ситуацията. Според някои анализатори, това представлява спад от почти 25% в цените на жилищата.

С две думи, колкото по-бързо падне средната цена в сектора на недвижимите имоти, толкова по-бързо притежателите на ипотечни облигации, ще могат да оценят тяхната реална стойност. Това веднага ще „отпуши" кредитния пазар и ще позволи на икономиката по-бързо да се измъкне от рецесията.

За написването на статията са използвани материали на Marketwatch.