Интервю с Божидар Йотов, кмет на Община Русе

Божидар Йотов е роден на 18 август през 1956 г. в Русе. Завършил е
висше образование в Русенския университет "Ангел Кънчев", специалност „машинен инженер". Работил е като специалист и мениджър в редица русенски предприятия: ЛВЗ - Русе, СД "Хермес", "БАГЗИ" ООД, Общински Хлебозавод. Участвал е в органите за управление на "Специални превози - Русе" ЕАД и "Пристанищен комплекс" ЕАД - Русе.
През периода 1991 - 2000 г.е общински съветник в ОбС - Русе.

От 05.11.2005 г.  е кмет на Община Русе.

Член е на Управителния съвет на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.

Женен, с две деца.

Господин  Йотов, Русе е един от най-големите градове в България. Какво е характерно за икономиката в региона на този етап?

Индикациите, които получаваме за икономическото развитие на региона, не са лоши. Пикът на отражението на световната финансова криза в Русе сякаш поотминава и сега наблюдаваме съживяване в повечето сектори. Въпреки проблемите, съпътстващи реализирането на редица крупни инвестиции в условията на криза, в Русе вече работят големи компании, които ще осигурят трайна заетост на хората от региона. Ще уточня, че само за 2008 година привлечените от български и чуждестранни компании инвестиции в Община Русе надхвърлят 350 милиона евро, като част от тях ще бъдат усвоявани и през 2010 година. В производствената сфера инвестициите са 200 млн.евро. За инвеститорския бум в града през последните три-четири години говори започналото реализиране на шест търговски центъра в особено голям мащаб.

Посочете някои от значимите инвестиционни проекти в общината.

Не мога да не спомена най-големите инвестиции:

- Френската фирма „Монтюпе" - един от водещите европейски производители на продукти от алуминиеви сплави за автомобилната промишленост. Износът е за Германия, Франция, Румъния и Италия. Пълният размер на инвестицията е за 50 млн.евро и 867 работни места;

- „Керос" - испанските инвеститори от втори клас построиха завод за керамични плочки и гранитогрес на площ от 115 дка. Капацитетът е 9000 куб.м. на ден при непрекъснат цикъл на производство. Инвестицията ще възлезе на 54 млн.лв. и ще бъдат разкрити 300 работни места.

- „Гранд Плаза".  В проекта се инвестират 70 млн. евро, като това е едно от най-големите публично-частни партньорства в България. Основни инвеститори са „Денси строй" ООД и „Приста ойл" АД. Община Русе е съдружник с отстъпено право на строеж върху терена. Най-важната част от комплекса е многофункционалната спортна зала с 5 600 седящи места за провеждане на европейски и световни първенства по над 20 вида спорт.

- „МОЛ ИРИС" - строителство на търговско-развлекателен комплекс и бизнеспарк за близо 100 млн. евро. Той е разположен на 82 дка на територията на „Ирис"АД и ще свързва бул. „Липник" с ул. "Постдам". Инвеститори са израелските компании „Синема сити" и „Осиф груп" в партньорство с българското местно акционерно дружество „Ирис". В него ще има 1000 паркоместа, 140 магазина, офиси, хипермаркет и 10 киносалона.

- „ВИТТЕ АУТОМОТИВ БЪЛГАРИЯ" ЕООД. Предстои реализация на проект „Изграждане на завод за производство на електронни и механични части за автомобилната индустрия в Индустриален парк - Русе". Фабриката ще е в Индустриалния парк. В рамките на 3 години ще бъдат инвестирани в Русе 10 милиона евро. Наетите работници първоначално ще бъдат 150, а впоследствие ще стигнат 500 души. Предстои обучение на персонала за нуждите на автомобилната индустрия. Въпреки сложната икономическа обстановка в света и финансовата криза, преминала на места в тежка рецесия за някои европейски държави, фирмата е решена да реализира проекта си в Русе. Ще се използват високи технологии и ще се развива производство, съобразено с най-високите екологични стандарти в ЕС.

- ЛОГИСТИЧЕН ПАРК РУСЕ, на който е направена първа копка, една също необходима инвестиция за добрия бизнес климат на региона.

Убеден съм, че ако искаме градът да се развива, трябват качествени инвестиции, като тези, с които ви запознах.

Кои отрасли са по-приоритетни за общинското ръководство, кои са по-бързо развиващи се, с по-добри бизнес и финансови резултати?

За Русе всички отрасли са важни. Но като че ли, градът се слави повече с леката промишленост и корабостроенето. Разбира се, в това се коренят редица исторически предпоставки. Да не забравяме, че именно в Русе е построен първият метален кораб у нас. Дамите, живели в стария Русчук, са носили най-модните за епохата си дрехи, доставени от Париж и Виена. Така, че на града му отива да има високо развитие шивашката промишленост.

Ако трябва да бъде по-конкретен, бих казал обаче, че индустриалният сектор е водещ в икономиката на Община Русе. Той включва преработваща и добивна индустрия, производство и снабдяване с електричество, газ и вода и строителство. След процеса на приватизация голямата част от общия резултат на индустрията в общината от 1999 г. насам се формира предимно в частния сектор. Като последица от свития вътрешен пазар и трудности в експорта голяма част от приватизираните компании работят далеч под своя потенциал. По тази причина много от съоръженията - производствени сгради, складове, магазини, налични площи и инфраструктура - не се използват. Значителният инвеститорски интерес в периода 1998-1999 доведе до закупуването на значителна част от големите индустриални предприятия от чуждестранни компании.

По-големите предприятия в областта на химическата и нефропреработвателната промишленост са:

- „Оргахим" АД, Русе. Това е най-големият български производител на водоразтворими бои и мазилки за вътрешно и външно измазване. Единствен български производител на суровини и неорганични оцветители за лакове и бои.

- „Приста Ойл" АД, Русе - произвежда моторни масла и акумулатори; с ISO сертификат.

- „Дунарит" АД, Русе - пластични продукти за електроинженерство, експлозиви, барут, детонатори, железопътно оборудване, оборудване за защита на   посевите и др.

Основните видове производства в сектора на машинното инженерство и металопроизводството  са селскостопански машини, кораби и плавателни съдове, трактори и автобуси. Най-големите предприятия от този бранш са:

- „Тежко Машиностроене 97" АД, Русе  произвежда машини и съоръжения за минната циментовата и енергийната индустрия; метални конструкции; действа като търговски агент; осъществява външнотърговски операции и услуги.

- „Жити" АД, Русе - произвежда жици, гвоздеи и продукти от жици.

- „Русенска Корабостроителница" ЕАД - производство на кораби и корабни  влекачи.

- „Руболт" АД, Русе - произвежда и продава специални машини,свързващи елементи и детайли.

- „Прециз Интер Холдинг" АД, Русе - произвежда стоманени тръби и профили с фина електрическа спойка.

- „Спарки" АД - произвежда мотокари и пътностроителни машини.

- „Лифтън Хидра Тийм", Русе - произвежда хидравлични и ръчни спирачки.

Хранителната индустрия също е добре развита. Сред по-големите предприятия мога да посоча:

-  „Винпром Русе" АД е една от най-големите винарни в страната. Има три изби (35 млн. литра) цех за стабилизация на вината, два цеха за бутилиране, дестилационна и лаборатория. Той е най-големият български износител на вино.

- „Хлебна мая" АД Русе - единственият български производител на мая.

- „Галус Импекс" АД, Русе е птицеферма със собствена кланица, цех за разфасоване и хладилен цех.

-   „Захар Био" ООД , Русе  преработва сурова захар за индустриални и домакински нужди.

Броят на шивашките фирми в Русе е над 250 и повече от 50 от тях работят на ишлеме. Тяхната продукция е ориентирана към  пазарите на Германия, Франция, Италия и Средния Изток. Сред водещите в бранша са Данини СД, Естел Колекшън и Аристон.

Добивната промишленост също е добре представена в региона. Строителният бизнес е на второ место по броя на фирмите, включени в индустриалния сектор, като тази дейност се осъществява предимно от частни фирми.

Какво е отражението на кризата върху икономиката и населението в общината?

Естествено е да има отражение и върху русенската икономика. Колкото и да ни се иска кризата да ни отмине, няма как да бъдем оазис на спокойствието. Русе е част от България и малка част от цялата световна икономика. Нормално е да срещаме затруднения, но с находчиви управленски решения успяваме да се справим с почти всяка ситуация. Общинската администрация се стреми да взема адекватни решения и да подпомага инвестиционните намерения.

През последните месеци редица предприятия и по-малки фирми фалираха, други ограничиха производството си, трети решиха да съкратят голяма част от персонала. Безработицата нарасна и това притеснява всички ни. Добрата новина в случая е, че вече има раздвижване на трудовия пазар. Отново започнаха да търсят квалифицирани кадри, което означава има оживление в производствения сектор и раздвижване на икономиката.

Какви мерки предприемате за преодоляването на негативните процеси?

Община Русе се стреми да създаде колкото се може по-благоприятна среда за бизнеса. Искаме да има повече крупни инвеститори в нашия град, тъй като това означава повече работни места и по-атрактивно заплащане. Щом това стане - покупателната възможност на русенци ще нарасне, а от там и жизненият стандарт на моите съграждани. Ето защо се стараем да покажем, че Русе е модерен град, в който е добре да се инвестира. Ние благоустрояваме града, изграждаме добра инфраструктура, показваме, че Русе има редица логистични предимства пред останалите градове от страната. Искаме да покажем уникалността на града ни и така той да стане привлекателен за потенциалните инвеститори.

Основната стратегическа цел за развитие на Община Русе е да се постигне устойчив икономически растеж, осигуряване на добро качество на живот за русенските граждани, независимо от кризата. А тази цел може да се постигне преди всичко с качествени инвестиции. Това е един от най-важните приоритети на екипа. Мога да посоча, като гордост за Русе, функционирането на Индустриалния парк. Това е зоната, към която са насочени крупните бизнес инвестиции. Той е от особено значение за града с оглед привличане на местни и чужди инвестиции и създаването  на нови работни места.

От друга страна правим и редица компромиси при преговорите с инвеститорите. Ще ви посоча един конкретен пример. Когато немската компания "Витте Аутомотив" реши да инвестира в Русе, все още нямаше финансова криза. След като тя започна, от компанията поискаха да направим отстъпка спрямо цената на имота или да има разсрочено плащане. След няколко срещи стигнахме до конкретно споразумение и така Русе няма да се лиши от тази необходима инвестиция от около 21 млн. лв. в рамките на три години. Благодарение на съвместните усилия на общинското ръководство и  германската компания  в Русе ще заработи едно голямо предприятие, осигуряващо постоянна трудова заетост на не малко брой хора.

Моето убеждение е, че човек винаги трябва да се стреми да помага на другите. Опитвам се като кмет на Русе да бъда максимално полезен на своите съграждани.