Александър Гончарук е шеф на руския смесен концерн „Система". Наскоро интересите му към Deutsche Telekom предизвикаха фурор. В интервю за Handelsblatt бизнес-ръководителят е говорил за възможността за сливане между двете гигантски дружества и за стратегическата политика на „Система".

Има ли Система все още интерес за обединение с Deutsche Telekom?

Deutsche Telekom и Siemens са нашите най-стари партньори в Германия. С Telekom бяхме партньори в дъщерното предприятие за клетъчно радио MTS. В Русия това дълго време бе пример за динамична кооперация ...

Но тази кооперация отново трябва да се подновява ...

Да, за съжаление Telekom реши да продаде дяловете си в MTS. Въпреки това имаме тесни лични контакти с г-н Оберман и другите ръководни мениджъри. Дали ще се слеем с Telekom? Като предприемач знам едно - никога не казвай никога. Вярваме, че обединение на две толкова големи предприятия ще създаде мега-концерн, който ще разполага с опорни точки от американския през европейския до азиатския пазар. Много анализатори гледат на това положително. Абстрактно казано - ето това ще е мега-сделка. Но проблемите са в детайлите. Познавате ли акционери на Telekom, които искат да продават акциите си днес? Може да става дума само за един малък пакет акции. Той би бил толкова малък, че няма да имаме възможност да влияем на оперативния бизнес. А това, че подобен пакет ще излезе на пазара, също е само слух. Затова говорим чисто теоретично. А при това за нас MTS е прекалено ценно предприятие, за да разчитаме на подобни спекулации. Тъй като разбира се инвеститор е още и Blackstone, който внимателно следи развитието, както и федералното правителство.

Политическите проблеми са централни?

Разбира се. Но както вече бе казано, това са чисто теоретични въпроси.

Ще се решите ли да ги осъществите на практика?

На този момент не. Как бихме могли да работим на една толкова теоретична плоскост? Разбира се ние се стремим не само да разширяваме бизнеса си, ние следим и възможността за сливане с някой голям партньор. Но в момента не работим над това. Но се радваме, че в Германия на нас се гледа като на отличен потенциален партньор.

И все пак - при евентуална сделка с Telekom става дума за това, да се създаде един нов общ телекомуникационен концерн?

И за двете страни това би било най-доброто. Но разбира се стои и въпроса за разходите и за оценяването: днес Telekom има пазарна стойност от $ 60млрд., а MTS е на $ 22 млрд. Но ние растем бързо. За сметка на това за съжаление сега Telekom е в сложна ситуация. Това го виждаме и го наблюдаваме много отблизо. В настоящата ситуация просто няма да стане.

Тогава как стоят нещата с другите европейски телекомконцерни?

Знаете ли, Западна Европа е един толкова малък регион. Разбира се, има интересни фирми. Ние постоянно сме в търсене, но ние сме стратегически инвеститори, заради което винаги търсим и оперативния контрол.

Тогава при разрастване европейският пазар ли е на първо място за Вас?

Европейските фирми имат отлична структура на управление, финансово са прозрачни. Но пазарът е вече много наситен. Разбира се, перспективите са в разрастващите се пазари като например Индия. Но пък те са вече толкова прегрели, че поглъщанията сега там са твърде скъпи. Така че ние няма да участваме. Нашият главен пазар е Русия и страните от ОНД, там сега както и по-рано виждаме голям потенциал. Останалата чужбина е в полезрението ни. Но там няма да събираме много малки предприятия, ако се активизираме, то ще е с големи сделки.

Кои са останалите двигатели на ръста в портфейла на Вашия концерн освен телекомуникацията?

За нас е важно развитието на частите на концерна, които още не са били листвани. Това са туризмът, банковият сектор, търговията на дребно, медиите, фармацевтиката и медицината - преди всичко управлението и оборудването на клиники.

Няма ли да включите високотехнологичното Ви дъщерно предприятие Sitronics в Nasdaq?

Не, то остава в Лондон.

Какви според Вас са шансовете някоя високотехнологична марка от Русия да стане световен лидер в идните години?

Нашият главен пазар е - както казах - Русия. Но разбира се също така и изнасяме. С една германска фирма имаме съвместно предприятие в Русия за производство на смарт-карти. Планираме съвместно с френската фирма STM да участваме в изготвянето на биометрични пътнически паспорти.

Ще има ли в бъдеще плоски екрани от вашия концдерн, или други електронни масови продукти на световния пазар?

Тези пазари се доминират от азиатските производители - силна конкуренция. Затова по-скоро би трябвало да се опитаме да се кооперираме с азиатските партньори. В сферата на бизнес-клиентите, а това е нашият същински бизнес, вече експортираме продукти, които сме произвели в Русия, за 18 различни страни. Специално за Русия искаме да навлезем и на пазара на домакински уреди и потребителска електроника, тъй като тук засега няма национална марка. Виждаме шансове в това.

Система играе централна роля в разработването на руската система за сателитна навигация Глонас. Ще стане ли руската система сериозен конкурент на европейската Галилео?

Имаме важна роля в комерсиалната област - близо 40 различни по-малки проекти. Между двете системи има редица технологични различия. Със сигурност Галилео е по-далеч. Но не изключваме, че системите могат да се синхронизират.

Ще остане ли Система смесен концерн?

Мислим много интензивно върху това. Целта в нашето планиране е 2011. До тогава със сигурност ще има промени: ще бъдем по-прозрачни, ще има още излизания на борсата на наши поделения. Но в основата си структурата няма да се измени много.

Много руски предприятия се оплакват, че им се отказва достъп на европейския пазар. Вие?

Има руски фирми, на които са им достатъчни миноритарни участия в чужбина. Например ВТБ при EADS. Те имат един по-малък пакет акции и чакат за дивидентите си. Както вече бе казано, това не е пътя, по който ще настъпваме. И разбира се, да се получи контролното мнозинство в големи предприятия е далеч по-сложно ...

Защото сте руско предприятие?

Не, не мисля така. От години имаме международно участие с различни партньори, нас ни познават. Това ни отличава от другите руски фирми. Ако някой иска успех в чужбина, трябва да бъде едно нещо на първо място: прозрачен.

Предстоят изборите за Думата и президентските избори. Как посрещате това?

Развихме нашето предприятие по време на две президентства. Със сигурност досега е имало трудности, но те не са попречили на предприятието. Промените, които видяхме през изминалите десет години в икономическата сфера в Русия, вярвам, че не са повече от тези в САЩ или Италия след смяната с Джордж Буш и Силвио Берлускони. Слава Богу, от седем години имаме стабилно развитие. За пръв пътв живота си виждам нашата държава да се грижи за гражданите си.

Но тя играе и все по-голяма роля в икономиката

Вярвам, че това е съвсем логическо развитие. Като президент на "Система" това не ме тревожи.

Дори и ако Кремъл каже, че всички руски високотехнологични фирми трябва да влязат под чадъра на един държавен холдинг?

Все пак държавата не е луда да си навлича толкова големи проблеми.