Руският контролен екологичен орган Росприроднадзор няма да се съди с Sakhalin Energy Investment Company, оператор на проекта Сахалин - 2, тъй като компанията се е съгласила да отстрани допуснатите нарушения, е заявил заместник - ръководителят на Росприроднадзор Олег Митвол в четвъртък по време на прес - конференция, съобщи ИНТЕРФАКС.

След като Росприроднадзор разкри нарушения в реализацията на проекта Сахалин-2, Sakhalin Energy съобщи, че всичките въпроси ще се решават в Стокхолмския съд (Арбитражния институт на Търговската палата на Стокхолм), нае повече от 100 юристи и заяви: „Ще отправим към Русия претенции за $10 млрд.", казал е чиновникът.

От своя страна Росприроднадзор е започнал да се готви за подаването на своя иск. Обаче чуждестранните юристи „били шокирани, че исковете за $10 млрд. са били оттеглени, а мажоритарният пакет акции е бил продаден на Газпром".

„Газпром е заявил, че не иска да се съди с Русия" - добавил е Митвол, отбелязвайки, че по негови сведения в края на март трябва да се подпишат надлежните документи за влизането на Газпром в Сахалин - 2.

Сега акционерите на Sakhalin Energy са съставили план за отстраняване на нарушенията, разкрити от Росприроднадзор. Ековедомството на Русия трябва да ги утвърди в обсъждане с акционерите, след което операторът на проекта трябва да пристъпи към отстраняване на нарушенията. Това, което компанията не може да отстрани, ще трябва да изплати в пари.

Но Sakhalin Energy най-вероятно ще трябва да изплати само стойността на унищожения горски фонд. Митвол е отказал да назове сумата, оправдавайки се с това, че вредите още не са изчислени. Освен това чиновникът не е могъл да обясни дали старите, или и новите акционери ще понесат разходите за отстраняване на нарушенията.