Всеки свърза туризма в България със зимните и летните курорти, всеки от които предлага почти идентичен тип услуги. Но има един недооценен за сега потенциал в туристическия сектор , който тепърва ще набира сила и популярност. Това е именно СПА туризмът. И под СПА всеки се сеща за Велинград или Хисар, а има толкова много минерални води в България и потенциал за тяхното развиване и превръщане в печеливш туристически отрасъл.

Районът на Северозападна България все oще изостава по популярност сред туристите. Истината е, че в този регион се крие голяма сила. Съсредоточени само на 15 км един от друг се намират връх Ком и град Вършец.

Една от най - големите строителни фирми в страната „Главболгарстрой" обяви преди известно време плановете си за превръщането на района на Берковица в голям зимен курорт. През лятото трябва да започне строителството на лифтовете, което е сигурен знак за развитието на ски центъра. Районът може да се окаже успешен в комбинацията на ски и СПА.

В град Вършец се намират едни от най - старите известни ни термални извори. Те са използвани още по времето на траките, Княжество България и разбира се по времето на социализма. Самата концепция за комбинацията от ски и СПА център изглежда доста привлекателна както за инвеститори, така и за туристи. Това предполага една целогодишна заетост на хотелите и работа през всички сезони за местното население.

Регионът е интересен откъм исторически и природни забележителности и член на Европейската зона за защитени територии. Подходящ е и за развитието на алтернативни видове туризъм : екотуризъм , скално катерене, историко-приложен туризъм , колоездене ,  конферентен туризъм и др. Ако се реализират заложените инвестиционни проекти има голям вероятност районът да се развие подобно на курорти като Банско и Велинград. Най-хубавото, е че този земен рай се намира само на 75 км от столицата и новото международно летище София.