Със Заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се сформира Национален консултативен съвет по земеделие.

Новоучреденият съвет ще бъде постоянен консултативен орган към министъра, като едни от задачите му ще бъдат да определи актуалните стратегически направления в земеделието в съответствие  с Програмата на правителството.

Освен това Съветът ще обсъжда и предлага стратегии и оперативни действия, в съответствие с реформиращата се Общата селскостопанска политика, свързани с по-висока доходност и конкурентоспособност на отрасъла.

Първото заседание на Съвета бе проведено в МЗХ и бяха определени бъдещите цели и задачи до края на 2010 година.

Една от целите за следващия месец е да бъдат представени предложения за определяне на актуални стратегически направления в земеделието у нас, хармонизирани с Програмата на правителството.

Стратегическите  направления трябва да бъдат обсъдени и приети от Съвета. На тази основа да се изготвят предложения за тематични научни проекти по направления като срокът за това е 15 септември 2010 година;

Правилата за провеждане на конкурсите също трябва да бъдат изготвени, обсъдени и приети до 31 октомври, а резултатите от проведените конкурси, както и предложението за изпълнител на отделните конкурсни теми трябва да стане до 15 декември.

Секретарятът на Съвета ще приеме писмени предложения относно начина за определяне на държавната задача /поръчка/, като се вземат предвид целите и задачите на съответното поделение на ССА /институт, опитна станция, друга организация/ до 15 август 2010 година..

На заседанието участие взеха представителите на различните национално представени браншови организации, на тристранните партньори, на висшите учебни заведения, на научи организации, на някои от структурите към МЗХ. Те изказаха своята принципна подкрепа за дейността на Съвета.